Si hva du mener om nye toppdomener

Etter mange års rot, vil du kanskje neste år kunne velge noe annet enn .com. Men Icann vil høre din mening før reglene spikres.

Etter mange års rot, vil du kanskje neste år kunne velge noe annet enn .com. Men Icann vil høre din mening før reglene spikres.

På 80-tallet opprettet amerikanerne fem toppdomener, "etternavn" for Internett-adresser: com, .net, .org, .edu og .int. Men til tross for Internett-revolusjonen har det ikke skjedd noen endringer. Forskjellige instanser har arbeidet med saken i mange år, men nå ser det endelig ut til å bli alvor. Noen av forslagene er .sex, og .bus (business).

Myndigheten for å innføre nye toppdomener er nå overført til Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) , som sammen med World Trade Organization har utredet saken. På et møte i Yokohama 16. juli skal reglene for innføring av nye domener spikres. Men før dette skjer, vil Icann sikre seg at alle har fått sagt sin mening. Organisasjonen har derfor lagt ut en liste med 74 spørsmål.

For mye kan gå galt. Icann påpeker selv at man ikke har noen erfaring med å innføre nye toppdomener. Organisasjonen understreker behovet for

stabil drift av internett og en kontrollert innføring uten noe "førstemann til mølla"-prinsipp. I tilllegg ønsker man å stoppe domenepirater. Registrering under de nye vil trolig kreve at du har merkevare-registert navnet du søker om.

Tusenkroners-spørsmålet er hvordan man finner en fornuftig oppdeling som gjør at selskaper slipper å regiserte seg på en rekke nye domener, noe som raskt bare kan bli en ekstra-avgift for mange bedrifter.

Icann skal selv ikke foreslå nye toppdomener. Går alt som planlagt på møtet i Yokohama 16. juli, vil Icann åpne for anbud på drift av de nye toppdomenen. I dag er det Network Solutions som administrerer de fem toppdomene.

På adressen http://www.icann.org/yokohama/new-tld-topic.htm finner du rapporten om nye toppdomener og de 74 spørsmålene. Du kan også gå rett til forumet for kommentarer på adressen http://www.icann.org/mbx/newtlds/

Til toppen