Siemens har kjøpere på hånden

Siemens har kjøpere på hånden

Siemens har fått flere tilbud, men Ergogroup-sjef Terje Mjøs, er svært overrasket over salget.

Siemens offentliggjorde i dag en svært overraskende avgjørelse.

Siemens satte seg først på bakbena da det viste seg at Siemens Business Systems hadde tatt for mye betalt av Forsvaret og så ble beskylt for korrupsjon.

Men i dag morges offentliggjorde selskapet at man nå med et dramatisk grep skal distansere seg fra alle problemene.

- Den tillitskrise som har oppstått gjør det umulig for oss å eie Siemens Business Services. Vi har startet prosessen med å finne en kjøper som kan videreføre verdiene i selskapet og ivareta de forpliktelser vi har overfor ansatte og kunder, sier Per Otto Dyb, administrerende direktør i Siemens.

Årsaken er at Siemens har fått hendvendelser fra interesserte kjøpere, forteller Gry Rohde Nordhus, informasjonsdirektør i Siemens, til digi.no. Dette kan ha bidratt sterkt til avgjørelsen om å kaste kortene.

I tillegg har Siemens-konsernet slitt med milliard-tap i sin konsulentvirksomhet og nedbemannet kraftig i mange land i fjor. Hvordan lønnsomheten har vært i Norge er ikke offentlig.

- Vi har flere interesserte, men vi har ikke innledet noen samtaler, forteller Nordhus.

Listen kan ikke være veldig lang: Det er særlig EDB, Ementor og Ergogroup som har kjøpt opp mye de siste årene. Aktører som IBM, WM-data og TietoEnator står også på listen når det er snakk om å overta opp mot 200 ansatte.

Beslutningen om å selge SBS har likevel skjedd fort. Det avslører reaksjonene til hvertfall en potensiell kjøper. Vanligvis vil en selger sondere terrenget og avsløre salget når avtalen er undertegnet, men Siemens skal først nå begynne å ringe potensielle kjøpere.

Salget skal i utgangspunktet skje på et svært hyggelig tidspunkt: Norsk økonomi ligger i høygir og ledigheten i IT-bransjen nærmer seg et absolutt nullpunkt.

SBS hadde rundt 300 ansatte, men 50 av disse er overtatt av Forsvaret og noe er innlede konsulenter. En kjøper kan derfor i et trangt IT-marked slå kloa i rundt 200 ansatte.

Denne staben er delt i to, får digi.no vite: Halvparten er driftsfolk, som er det mindre etterspørsel etter, mens den andre halvparten er konsulenter som driver med integrasjon og tilpasning av IT-systemer. Disse folkene er de mest attraktive. IT-drift forsøker mange å effektivere og EDB kvittet seg nylig med en del driftsfolk.

digi.no kan avdekke at Siemens-sjef Per Otto Dyb først nå skal begynne å ringe rundt. For Ergogroup-sjef Terje Mjøs viste ikke om nyheten da digi.no ringte han. Og Mjøs er en av de første Dyb kunne ha ringt til, de har forhandlet før. Mjøs kjøpt konsulentene til Fujitsu-Siemens tidligere i år.

- Det må vi vurdere, men vi vet foreløpig for lite om det, sier Mjøs til digi.no etter å ha sjekket opp nyheten.

Til toppen