Siemens kan flytte 5.000 til lavkostland

Siemens truer med å flytte flere tusen arbeidsplasser til lavkostland når EU utvides fra 1. mai.

Siemens-konsernet i Tyskland har planer om å fjerne 5.000 arbeidsplasser til Øst-Europa eller Asia, dersom det ikke lykkes å redusere kostnadene.

Problemstillingen har oppstått som følge av at EU utvider fra 1. mai med innlemming av lavkostlandene i Øst-Europa. Konkurransen blir dermed vesentlig skjerpet. Arbeidskostnadene i Ungarn ligger for eksempel 30 prosent lavere enn i Tyskland.

Ifølge Financial Times Deutschland kan man kanskje berge halvpartene av de utsatte jobbene ved utvidet eller mer fleksibel arbeidstid eller at de ansatte går med på redusert lønn.

Dette har satt sinnene i kok og det brygger opp til storkonflikt om arbeidstid i Tyskland. Fagforbundet IG Metall beskylder nå Siemens får utpressing og frykter at andre selskaper skal følge storkonsernets argumentasjon om at tyske arbeidsplasser er for dyre.

Målet kan være å endre eksisterende tariffavtale som åpner for at alle nyansatte skal jobbe 40 timer i uken i stedet for dagens 38,5 timer. En slik utvikling kan i såfall true 10.000 arbeidsplasser, mener IG Metall.

Siemens-konsernet har 417.000 ansatte lokalisert i 40 land.

Les mer om:
;