JUSS OG SAMFUNN

Siemens kan ha brukte millioner på smøring

Siemens kan ha smurt Forsvaret med fester og ferieturer mens forhandlinger om store kontraktsutvidelser pågikk.

15. mars 2006 - 11:13

Skandalen rundt Siemens Business Services og Forsvaret kan være mye større enn tidligere kjent.

På programmet Brennpunkt i går viste NRK utskrifter fra regnskapene til Siemens som etter alt å dømme avdekker omfattende smøring av en rekke ansatte i Forsvarer fra 2001 til 2003. Regningsposter viser at de ansatte har fått en rekke gaver, ferieturer, restaurantbesøk og fester.

Påstandene om smøring kommer i tillegg til at avsløringene om at Siemens under FISbasis-kontrakten har tatt seg for mye betalt på leveranser av IT-utstyr. Saken ble avslørt i januar i fjor etter at en økonomisjef i Siemens hadde slått alarm internt. Han ble senere sagt opp, men vant i en knusende seier over Siemens i retten.

Først sist fredag la Siemens seg flate og inngikk en avtale med Forsvaret om å betale tilbake 19 millioner kroner. Siemens innrømmer nå også at økonomisjef Per Yngve Monsen hadde rett i sine påstander.

    Les også:

Men nå seiler altså en ny og mer alvorlig sak opp. For bestikkelser av offentlig tjenestemann omfattes av straffeloven.

Smøringen av de forsvarsansatte skal ha kommet etter at Siemens Business Systems (SBS) fikk den første delen av det gigantiske Fisbasis-kontrakten på rundt 750 millioner kroner. Forsvaret og Siemens forhandlet om flere utvidelser av kontrakten og Siemens fikk etterhvert doblet kontrakten til totalt 1,5 milliarder kroner.

Kontrakten går ut til sommeren og Forsvaret arbeider med en ny utlysning.

En gjennomgang av regnskapene avdekker at Siemens har brukt til sammen minst 6 millioner kroner på reiser, gaver og restaurantbesøk for ansatte i Forsvaret i en treårs-periode. Reisene hadde noe faglig opplegg, men de ansatte hadde i flere tilfeller med sine ektefeller og turene var lagt til kjente feriemål som Firenze og Key West utenfor Florida i USA.

Avsløringene kommer i forkant av Forsvarets egen granskning av SBS og fem andre mindre konsulentselskaper som har vært med i forhandlingene. Forsvaret har satt ned sitt eget granskningsutvalg som skal levere sin rapport 16. juni.

- Vi kan ikke kommentere konkrete forhold i denne saken så lenge Forsvaret arbeider med sin granskning, sier nyansatt kommunikasjonsdirektør i Siemens, Gry Rohde Nordhus til digi.no. Det vi imidlertid kan kommentere og garantere er at vi rydder opp i de feil som har blitt begått fra SBS sin side. Vi har nye ledelse på plass i selskapet som gjennomgått og innskjerpet selskapets prosesser, regler og interne rutiner, samt gjennomført andre tiltak for å sikre at Siemens-konsernets retningslinjer følges opp i det daglige. Siemens er et selskap bygget på integritet og etikk, og vi jobber nå for å gjenskape dette inntrykket i markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.