BEDRIFTSTEKNOLOGI

Siemens manipulerte nettundersøkelse

En digitoday.no-undersøkelse viser at salget av Siemens mobiltelefoner går sinnsykt bra. Særlig etter at tre Siemens-ansatte hjalp til med litt automatikk.

5. feb. 2001 - 13:02

digitoday.no kjører hver dag en uformell spørreundersøkelse tilknyttet en aktuell nyhetssak. På fredag hadde vi en sak om det høye mobiltelefonsalget i Norge og spurte våre lesere om hvilken mobiltelefon de eventuelt kjøpte i fjor.

Mange av leverandørene har levert inn tall som blant annet viser at Nokia har en 70 prosent markedsandel. Men leserne av digitoday.no er ikke gjennomsnittlige brukere og undersøkelsen kunne ha blitt interessant.

Av de 4496 avgitte stemmene, fikk Siemens AS 2408 stemmer, noe som tilsvarer en markedsandel på 54,6 prosent. Sikkerhetsloggen ble derfor underholdende lesning.

Nå er det ikke så vanskelig å manipulere uformelle nettundersøkelser av typen digitoday.no og de fleste andre nettmedier kjører. Men få gjør det så grundig som Siemens. Telle-loggen viste at IP-adressen til en Siemens-server hadde avgitt 1563 stemmer i løpet av 10 minutter. Noen hadde med andre ord satt opp automatikk som pøste inn stemmer.

Vi ringte derfor Siemens Norge på fredag og spurte presseansvarlig Stein Bjørnbekk om Siemens synes de trenger litt ekstra hjelp med sin PR/markedsføring.

I dag tidlig ringte Bjørnbekk tilbake med forklaring:

Tre ansatte i Siemens Norge mente de hadde oppdaget en fra før velkjent måte å manipulere stemmesystemer. Men for å være sikre på sin oppdagelse, bestemt de seg for å teste den ut i praksis. Under testen skar maskinen seg, forklarer Bjørnbekk og automatikken fikk arbeide i ti minutter før hobby-hackerne fikk trykket på stopp.

- Vi beklager dette på det sterkeste. Når ansatte hos oss finner hva de tror er sikkerhetsproblemer, skal de ikke prøve dem ut, men ringe til den det gjelder. Vi har hatt et internmøte om dette og de ansatte som gjorde dette er svært lei seg, sier Bjørnbekk.

- Vi vet det er en enkel sak å manipulere disse undersøkelsene, derfor sjekket vi årsaken til et så oppsiktsvekkende avvik. Men dette er ingen viktig sak for oss, sier ansvarlig redaktør Øystein Kvistad i digitoday.no.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.