JUSS OG SAMFUNN

Siemens mistenkt for kartellsamarbeid

Siemens, som er under etterforskning for korrupsjon i Forsvaret, dras nå inn i en ny sak av Økokrim.

9. feb. 2007 - 08:19

Siemens og flere andre store aktører i brannsikrings- og alarmbransjen er mistenkt for ulovlig markedssamarbeid. Onsdag og torsdag sikret Konkurransetilsynet beviser flere steder i landet.

- Vi utelukker heller ikke flere kontroller i forbindelse med denne saken. Det vil vise seg når vi går igjennom materialet som er beslaglagt i disse kontrollene, opplyser avdelingsdirektør Jostein Skaar i Konkurransetilsynet til NTB.

Siemens bekrefter at de har hatt kontrollbesøk av tilsynet. I tillegg er også andre medlemmer av bransjeforeningen NorAlarm blitt kontrollert.

- Vi er overrasket over besøket, men vi har møtt dem med åpenhet og samarbeidsvilje, og vil bistå tilsynet slik at alle fakta kommer på bordet, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i Siemens AS.

- Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere denne saken på nåværende tidspunkt, sier Nordhus i en pressemelding.

Siemens-gruppen i Norge har nærmere 3200 ansatte.

Jostein Skaar i Konkurransetilsynet tror ikke det er noen sammenheng mellom denne saken og prissamarbeidet som Siemens ble ilagt en kjempebot for av EU-kommisjonen. Det tyske selskapet måtte den gang ut med 3,4 milliarder kroner for å ha drevet prissamarbeid på markedet for en viktig komponent til transformatorstasjoner.

- Vi har ingen grunn til å tro at det er noen sammenheng mellom disse sakene, sier han.

Siemens har tidligere også måttet tilbakebetale vel 75 millioner kroner til Forsvaret på grunn av overfakturering. Selskapet skal også ha gitt gaver og ytelser til ansatte i Forsvaret.

Skaar vil ikke ut med hvordan tilsynet har fått mistanke til Siemens og de andre bedriftene, for eksempel om det har kommet inn tips.

Han bekrefter at kontrollene har foregått flere steder i landet - i andre byer enn i Oslo - i samarbeid med Politiets datakrimsenter. Men han vil ikke si noe mer om bedriftene det gjelder.

- Vi vil ikke gå ut og identifisere bedriftene. Men flere av dem er store selskaper, sier han.

Men salgsdirektør Ole Bjørnstad i Eltek Fire and Safety bekrefter overfor NA24 Bergen at også hans selskap er blant de involverte bedriftene.

Beslagene som er gjort, består av papirdokumenter og elektroniske dokumenter. I tillegg er det tatt opp forklaringer av aktuelle personer. Nå må alt gjennomgås på en grundig måte, og det er et krevende arbeid.

- Det er et stort antall ansatte hos Konkurransetilsynet som jobber med denne saken nå, for både kontrollene og selve gjennomgangen av materialet er en tidkrevende prosess, sier Skaar.

Hvor lang tid analysene vil ta, er umulig å si nå, understreker han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.