Siemens selger mobilvirksomheten

Etter store tap og lang tids leting etter en partner, er Siemens i mål og selger sin mobilvirksomhet til Taiwan.

Etter store tap og lang tids leting etter en partner, er Siemens i mål og selger sin mobilvirksomhet til Taiwan.

I januar kom meldingen som mange nok hadde ventet på - Siemens åpnet for alle alternativer for å få stoppet milliard-tapene i mobiltelefon-divisjonen sin. Siemens, som er den tredje største produsenten i fjor, tapte likevel 2,2 milliarder kroner på sin mobilvirksomhet i 2004.

Siemens-sjefen innledet en partner-jakt, men fikk nei fra de første han spurte, inkludert Siemens-partner Motorola.

Men Siemens fikk til slutt napp, trolig etter å han jenket prisen. I dag morges offentliggjorde Siemens at selskapet selger sin mobiltelefonvirksomhet til det taiwanske selskapet BenQ.

Som vanlig er i slike transaksjoner fremstiller aktørene dette som et nytt partnerskap, men det stemmer ikke - BenQ kjøper Siemens mobildivisjon med hud og hår og har sikret seg retten til å kunne bruke Siemens-navnet på telefonene i ytterligere fem år. Hva BenQ har betalt er ikke offentlig.

BenQ er en storleverandør av komponenter og IT-utstyr, norske nettbutikker har et stort utvalg BenQ-produkter. Selskapet har etterhvert også satset hardt på mobiltelefoner og er nå en av de raskest voksende mobiltelefonprodusentene i Asia.

Med base i Taiwan omsatte selskapet for 32 milliarder kroner i fjor. Selskapet opplyser at man bare på forsknin og utvikling har 2000 ansatte spredd på sentere i Taiwan, Kina og USA.

Men ikke så mange her i Norge har hørt om BenQ mobiltelefoner, men mange har sett eller brukt mobiler laget av selskapet. For BenQ lager mobiltelefoner som andre så setter sin logo på. Selskapet lager mobiltelefoner for både Nokia, Motorola, engelske O2 og en rekke asiatiske aktører.

I tillegg til mobiltelefoner lager BenQ også en rekke andre typer portabelt IT-utstyr, som digitalkamera og MP3-spillere.

BenQ kommer med oppsiktvekkende påstander, tatt i betraktning tapene Siemens har slitt med. Rundt 10.000 personer jobber nå i Simens' mobilvirksomhet, 6.000 av dem i Tyskland, og BenQ lover at alle beholder jobben, opplyser en talsmann for Siemens.

Rune Tufte, divisjonsdirektør i Siemens Comd hevder at BenQ skal lage et nytt selskap og beholde mye av den europeiske Siemens-strukturen. Han er svært positiv til oppkjøpet.

- CEO i det nye selskapet blir Clemens Joos, han som er ansvarlig for mobiltelefonisalget i Siemens i dag. Både på ledelse og økonomi er det Siemens folk, og hovedkontoret vil ligge i München, sier Tufte til digi.no.

Han forteller at mobildelen i Norge har 16 ansatte, men det omfatter også trådløse-telefoner, som ikke er inkludert i avtalen med Benq.

Tufte mener avtalen med BenQ vil gjøre dem i stand til å få nye produkter på markedet raskere. Han påpeker at BenQ er - langt fremme på 3G-teknologi og skjermer.

- På verdensbasis er problemer med å få nye produkter raskt på markedet definitivt grunnen til at vi ikke har gjort det så bra, ikke produktkvalitet, sier han.

Tufte fikk melding mandag om at noe var på gang, og at det ville komme en melding tirsdag, men hadde nettopp fått meldingen da digi.no ringte.

- Det vil sette fart i Siemens mobilproduktverdenen, det er kjempespennende, mener han. Det er viktig for våre partnere og kunder at det kommer en avklaring, de får en betryggende konsolidering, sier han.

Her finner du pressemeldingen til Siemens.

Til toppen