TELEKOM

Test: digitoday tester

Siemens SL45: Heftig profftelefon

Vår test-medarbeider er imponert over Siemens´ statustelefon SL45. Heftig profftelefon med få mangler, er konklusjonen.

Sindre Lia
26. juni 2001 - 07:34

Siemens SL45 er en heftig profftelefon fra Siemens, utstyrt med MP3-spiller og et handsfree-sett av høy kvalitet. Lagringsformatet MMC sørger også for enorm lagringskapasitet.

I boksen

Siemens SL45 kom i en uvanlig stor boks, så jeg var snar med å sjekke ut hva i all verden som fulgte med her. Det viste seg at manualer på fire språk tok opp nesten like mye plass som telefonen og dens medfølgende utstyr. Det medfølgende utstyret er batterilader, 1 Lithium Ion-batteri, 1 MMC-kort og kombinert handsfree-sett/ørepropper til telefon og MP3-spiller.

Telefonens ytre

Siemens SL45 er en liten men robust tobånds-telefon som veier 88 gram og måler 105x42/46x17 mm. På venstresiden av telefonen finner man noen viktige funksjoner: hurtigknapp til diktafon, ekstern volumkontroll og Play-knapp for MP3-spilleren. Men det er fremsiden av telefonen som er viktig, og her finner man en stor skjerm og et meget godt tastatur. Skjermen har gode kontraster og den oransje bakgrunnsbelysningen er behagelig å se på.

Tastaturet er faktisk så bra at det neppe kan bli bedre. Tastene er passelig store og smidige, og forsinkelsen er lik null etter et tastetrykk. Navigeringsknappen som er sentrert rett under skjermen er også utrolig bra, og man kan faktisk gjøre endringer i innstillinger uten å bevege tommelen bort i fra navigeringsknappen.

Handsfree-settet er av ypperste kvalitet, og har også en PTT-knapp (Push To Talk), som gjør at du kun trenger å trykke på en knapp på handsfree-settet for å aktivere stemmeoppkall. Det eneste jeg var litt misfornøyd med i starten var antennen, men etter en ukes tid legger man ikke merke til den i det hele tatt.

Telefonens indre

Siemens SL45. <i>Foto: Siemens</i>
Siemens SL45. Foto: Siemens

Operativsystemet i telefonen er på høyde med det aller beste. Menyen er lett navigerbar og man kan umulig rote seg bort der siden et par kjappe trykk til venstre på navigeringsknappen fører deg tilbake til standardskjermen. Standardskjermen består av indikatorer for nettverksforhold og batterilevetid, samt klokke og snarveier til menyen og til en valgfri funksjon (Internett er standard).

Menyen er inndelt i de ti kategoriene Planlegger, Surf/Fun, Meldinger, Anropslister, Profiler, Ringetoner, Tid/kostnad, Viderekobling, Innstillinger og Hjelp. Det spesielle med Siemens SL45 er at man kan lagre store mengder informasjon på et MMC-kort, men dette har også sine ulemper. Problemet er at man får en slags PC-følelse når ting skal leses fra kortet; det går treigt.

Under Planlegger får man tilgang til blant annet adresseboken inkludert innspilling av talekommandoer, diktafon, avtalebok og kalender. Adresseboken kan romme inntil 500 kontakter med fire telefonnummer på hver, og 20 telefonnummer kan tillegges stemmeoppkall. Diktafonen kan romme inntil fem timer stemmeopptak avhengig av hvor mye ledig minne man har på MMC-kortet.

Surf/Fun er det andre viktige menyvalget som bør beskrives. Surf/Fun består av blant annet Internett, MP3-spiller og Card-Explorer. Under Internett får man tilgang til en helt kurant WAP-nettleser og under Card-Explorer får man tilgang til alt som ligger på MMC-kortet; arkiverte SMS-meldinger og ringetoner for eksempel.

MP3-spilleren i Siemens SL45 kan skilte med en lydkvalitet på nivå med en seperat MP3-spiller. Dette var noe overraskende, men når man ser at Siemens SL45 blir solgt for opptil 6.000 kroner enkelte steder, så blir dette automatisk et krav. Inne på programvaren til MP3-spilleren kan man lage sine egne spillelister, legge til litt ekstra bass og spille av sangene i en liste uvilkårlig (Random).

Siemens SL45 har også syv profiler som kan endres etter behov og 39 + tre individuelle ringetoner (Flere kan som sagt lagres på MMC-kortet).

Det siste viktige menyvalget er Innstillinger, hvor man blant annet aktiverer IrDA-porten. Her finner man også en funksjon som heter Bruk i bil hvor man kan be telefonen om å svare automatisk. Man kan også koble til handsfree-settet og la telefonen svare automatisk etter tre ring.

Telefonen i bruk

Siemens SL45 består av et lett navigerbart menysystem som de aller fleste bør mestre etter kun kort tid. Interaksjonen mellom tastatur og operativsystem fungerer smertefritt og forsinkelser er en ukjent definisjon her. Det samme gjelder dessverre ikke når man skal hente informasjon fra MMC-kortet. Importerer du for eksempel telefonboken din inn på MMC-kortet tar det inntil syv sekunder å hente frem et nummer, mot ett sekund på SIM-kortet.

MMC-kortet er i hovedsak tilgjengelig for å lagre MP3er på, og valget av MMC som lagringsformat er kanskje litt uheldig siden MMC ikke akkurat er kjent for å være det ultimate på denne fronten for tiden. MP3-spilleren veier likevel opp med god lyd, men skulle gjerne sett at programvaren var utstyrt med litt mer avanserte funksjoner når man først var i gang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Når det gjelder WAP-delen så er det som regel opplevelsen av innholdet og hastigheten på WAP som drar ned inntrykket av hele konseptet hos folk, så WAP-nettleseren man finner i denne telefonen er helt kurant i forhold til for eksempel Nokias programvare.

Stemmefunksjonene fungerer som de skal, og selv med handsfree-settet aktivert har jeg ikke opplevd noen problemer. Batterikapasiteten er meget god og ved normalt bruk varer batteriet i 5-6 dager.

Konklusjon

Siemens SL45 er en robust og godt utstyrt profftelefon, men kunne gjerne vært utstyrt med GPRS også. MMC-formatet er ikke det beste på markedet, men blir forhåpentligvis byttet ut i fremtiden. God MP3-spiller og stor og klar skjerm trekker opp helhetsinntrykket, sammen med det gode tastaturet og den glimrende navigeringsknappen.

  • Negative sider: Mangler GPRS og et optimalt lagringsformat.
  • Positive sider: God MP3-spiller, stor skjerm og glimrende navigeringsknapp.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.