JUSS OG SAMFUNN

Sier nei til automatisk bilovervåkning

- Vi må være på vakt mot kontrollsamfunn på norske veier, sier Datatilsynet.

13. juli 2010 - 11:39

I takt med den teknologiske utviklingen kommer ønskene om å ta i bruk nye metoder for å avsløre regelbrudd i samfunnet.

Det siste tiden har Datatilsynet merket seg økt interesse om bruk av kameraovervåkning og teknologi for automatisk gjenkjenning av bilskilt langs norske veier.

Utrykningspolitiet, Toll- og avgiftsdirektoratet og Vegvesenet ønsker alle å ta i bruk dette til ulike formål, blant annet for å hindre smugling, drive kontroll av årsavgift, samt avdekke stjålne kjøretøy i sanntid.

Datatilsynet tillater bruk av teknologi for skiltgjenkjenning, men bare under forutsetning av at metoden brukes for å velge ut objekter som del av ordinær kontrollvirksomhet.

- I slike tilfeller vurderer vi det slik at samfunnsnytten av tiltaket overstiger personvernulempene, skriver Datatilsynet i sin redegjørelse.

- Forutsetningen er at mannskap fra etatene er på plass og kan stanse kjøretøyet umiddelbart i sammenheng med den aktuelle kontrollen. Videre forutsetter vi at opplysningene ikke blir lagret for senere bruk, uttaler konstituert direktør Ove Skåra.

Det er positivt at politiet ønsker å gjøre sine kontroller så målrettede som mulig, slik at tiltaket ikke rammer lovlydige, tilfeldige reisende, skriver Datatilsynet i et tilsvarsbrev til politimyndighetene.

Advarer mot utglidning

Datatilsynet avviser automatisk og kontinuerlig registrering av biler som passerer et overvåkingskamera, men advarer samtidig mot såkalt formålsutglidning - det vil si at overvåkningen blir utvidet til å gjelde mer enn opprinnelig planlagt.

- En slik formålsglidning vil vi være særlig på vakt mot. Da ville vi fått et kontroll- og overvåkningssamfunn på norske veier av dimensjoner vi ikke har sett før, sier Datatilsynets Ove Skåra.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.