BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sier nei til tungvint miljøavgift

Databransjen mener den foreslåtte miljøavgiften for datautstyr blir alt for tungvint. Bransjeorganisasjonen KDL vurderer derfor et eget innsamlingssystem.

Einar Ryvarden
23. feb. 1999 - 14:44

Nå skal databransjen bli miljøvennlig: Fra 1. juli skal man begynne å resirkulere datautstyr. For å betale for opphugging, sortering og omsmelting må du derfor betale en avgift for hver PC, skjerm, skriver og prosjektør du kjøper. Dette høyner prisen på stasjonære PC-er med 244 kroner, skjermer med 146 kroner og skrivere med 100 kroner.

For å løse myndighetenes krav, gikk databransjen sammen med hvit- og brunevarebransjen for å lage en felles innsamlingsorganisasjon - Elektronikkretur. Dette samarbeidet er i ferd med å sprekke fordi databransjen mener hvit- og brunevare-leverandørene har trumfet igjennom et alt for komplisert system.

- Vi utreder andre alternativer selv om vi er på overtid. Elektronikkretur har vedtatt et system med forskjellige avgift for hver vare, noe som i databransjen - med titusener av forskjellige varer - lager et alt for komplisert system, mener Per Morten Hoff, formann i bransjeorganisasjonen KDL, som skal koordinerer databransjens miljøarbeid.

Det blir nok papirarbeid uten et slikt system, mener Hoff. Myndighetene har bare pålagt databransjen et innsamlingsmål uten å foreslå et system. Elektronikkretur legger opp til at Tollvesenet skal kreve inn avgiften av importør eller norsk produsent. Disse må så fakturere distributør, som går videre til forhandler og sluttkunde.

- Vi hadde ønsket oss en flat avgift per boks, enten det var PC, skjerm eller skriver for å forenkle regnskapet, sier Asbjørn Søgstad, markedsdirektør i Compaq Norge. Distributøren CHS utreder et nytt opplegg som vi vurderer. Søgstad mener en avgift ut fra vekt eller sluttpris vil diskriminere kvalitetsleverandører.

Blant maskinvareprodusentene er logistikk blitt det viktigste etter hvert som marginene faller, men miljølogistikken skaper bokstavelig talt store problemer: De 550.000 PC-ene som ble solgt i Norge i 1998 blir til sammen 44.000 kubikkmeter tungt skrap. I tillegg kommer skrivere og annet utstyr.

Ingen tør tippe på volumet som kundene vil sende tilbake til produsentene. Noe utstyr blir solgt brukt her hjemme og en del forsvinner ut av landet som bruktutstyr til Øst-Europa. Resten skal håndteres gjennom regionale oppsamlingsfelt og transport videre til opphuggingsbedrifter. Kontraktene for dette arbeidet er i dag ute på anbud. Målet er at 80 prosent av utstyret skal resirkuleres i 2004 - hvis ikke kommer det strengere regler.

- Det er foreløpig en mangel på kvalifiserte opphuggere selv om dette er under oppbygging. Målet er å smelte om metallet og kanskje bruke plasten som brensel, sier Hoff. KDL er opptatt av at medlemmene skal få til en ordning som er tjenelig. Det kan godt være at en evnetuell ordning blir i samarbeid med Elektronikkretur. Det blir jobbet med flere modeller i forståelse med Elektronikkretur, sier Hoff.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.