KARRIERE

Sier opp én av fire

Nokia Siemens Networks har vedtatt en kolossal spareplan.

Hovedkvarteret til Nokia Siemens Networks i Espoo i finland vil antakelig rammes hardt av den foreslåtte nedbemanningen i selskapet, som vil kvitte seg med 17 000 av 73 000 arbeidsplasser.
Hovedkvarteret til Nokia Siemens Networks i Espoo i finland vil antakelig rammes hardt av den foreslåtte nedbemanningen i selskapet, som vil kvitte seg med 17 000 av 73 000 arbeidsplasser. Bilde: REUTERS/LEHTIKUVA/Jussi Nukari
23. nov. 2011 - 15:35

Nokia Siemens Networks (NSN) er et felleseid selskap av Nokia og Siemens, og er en av verdens tre største leverandører av utstyr til teleoperatører, ved siden av Ericsson og Alcatel.

Selskapet ble opprettet i juni 2006. Det ble godkjent av EU i november samme år, og kom i drift i april 2007. I 2010 hadde NSN en omsetning på 12,6 milliarder euro. Regnskapet viser at driftsresultatet det år var minus 686 millioner euro.

NSN har virksomhet i 150 land. Tallet på ansatte var 66 000 i fjor, og økte til 73 000 da NSN overtok mesteparten av Motorolas avdeling for infrastrukturprodukter for trådløst bredbånd i juli i fjor.

I dag melder NSN at de har vedtatt en omfattende omstrukturering av selskapet. Strategien skal fokuseres på mobilt bredbånd og tilhørende tjenester. De årlige driftsutgiftene skal reduseres med en milliard euro innen utgangen av 2013. Innen samme frist skal tallet på ansatte reduseres med 17 000.

Med andre ord: En av fire NSN-ansatte står for tur til å miste jobben.

Toppsjef Rajeev Suri uttrykker seg slik:

– Vi tror at framtiden for vår bransje ligger i mobilt bredbånd og tjenester, og vi tar sikte på å bli en ubestridt leder i disse områdene. Samtidig må vi ta de nødvendige skritt for å opprettholde vår langsiktige konkurranseevne og forbedre vår lønnsomhet i et utfordrende telekommarked.

Suri formulerer selskapets refokuserte mål slik:

– Vårt mål er å tilby verdens mest effektive mobile nettverk, med intelligensen for å maksimere disse nettverkenes verdi, og med evnen til å levere tjenestene for å få det hele til å fungere sømløst.

Suri lover fortsatt satsing på forskning og utvikling.

Det viktigste sparetiltaket er å «strømlinjeforme organisasjonen». Andre tiltak er å kutte kostnader knyttet til lokaler, IT, innkjøp og administrasjon. NSN varsler at tallet på leverandører vil reduseres med tanke på å sikre både reduserte kostnader og høyere kvalitet.

Hele organisasjonsstrukturen skal endres. NSN sier de vil involvere tillitsvalgte for de ansatte i tråd med lover og regler i hvert land, og kuttene skal gjennomføres på en «sosialt ansvarlig måte». Der kuttene blir mest omfattende, skal oppsagte få tilbud om omskolering og støtte til å finne nye jobber.

NSNs største produksjonsanlegg er i Chennai i India, i Berlin, i Oulu i Finland, og i Kina. Viktige sentra er etablert i Espoo (Finland), München, Wrocław (Polen), Guangdong (Kina), Lisboa og de indiske byene Delhi, Hyderabad og Bangalore.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.