KARRIERE

Sier opp hundretalls IT-folk i gode tider

Leder i IT-Forbundet Kjell Flagstad er oppgitt over bedrifter som flytter til Sverige.

15. apr. 2008 - 07:23

Advokat Carl Kjelsberg i rettshjelperkjeden Webjuristene publiserte i forrige uke på digi.no den første i en serie på tre artikler om problemstillinger rundt oppsigelser. Artikkelen tok opp regler som gjelder, og belyser hva det innebærer at en oppsigelse må være saklig begrunnet.

    Les også:

Men hva skjer når mindre virksomheter taper anbud mot de store gigantene og rett og slett ikke har råd til å beholde ansatte, og er tvunget til å flytte virksomheten?

For det er nemlig et faktum at mens konsulenthusene, og da spesielt de store IT-gigantene, håver inn penger, må mindre virksomheter gi tapt. De store IT-selskapene har både penger og mennesker til å utarbeide store og kostbare anbud i flere millioner klassen. Det har ikke de små.

Hovedtillitsvalgt i IBM og forbundsleder i IT-Forbundet, Kjell Flagstad, er nå i hyppige møter med ansatte fra hele tre virksomheter som alle skal flytte til Sverige.

– Det er tull at IT-folk ikke sies opp i gode tider, tordner forbundslederen.

Grunnen til at IT-bedrifter avvikler sin virksomhet i Norge, er utsiktene til at det vil være mer kostnadseffektivt å drive det fra Sverige. Dermed står en rekke ansatte i fare for å miste sine jobber.

Flagstad forteller at han er i dialog med tre IT-virksomheter – alle nordiske, med mindre enn 50 ansatte.

– Bedriftene taper i anbudskonkurranse mot de store, og har ikke sjanse til å klare seg i Norge. Derfor må de flytte virksomheten til land med billigere produksjon, som for eksempel Sverige, sier han.

Og det er ikke lett når man kanskje har en jobb i IT-bransjen som ikke er fullt så mye etterspurt. For IT-bransjen består ikke bare av konsulenter med kompetanse innen .Net, Java eller SAP, som i dag kan velte seg i oppdrag. Mange er plassert i administrasjon, lager, innkjøp, lønn og logistikk. Disse kan bli de sårbare i en slik prosess.

Lønnen kan like godt utbetales fra Bratislava eller Kina. Flere kinesere spesialiserer seg på et nordisk språk for å være med i den internasjonale konkurransen. Dette har vært praktisert lenge i de baltiske stater, der universiteter og høyskoler tilbyr nordisk språk til studenter som vil flytte til Skandinavia.

En av dem Flagstad har fått presentert på listen over folk man ønsker å si opp er en kvinne på 63 år som har hatt en administrativ stilling. Hennes stilling skal opphøre i Norge, og rent juridisk blir det dermed ikke ulovlig å si henne opp.

Hvor lett er det for denne kvinnen å finne en ny jobb, spør Flagstad som nå jobber hardt for å få til gode sluttbetingelser.

Det kan være alt fra pensjonsordninger til en fornuftig sluttpakke.

I et annet tilfelle har 12 blitt oppsagt, mens det bare er en kvinne igjen i bedriften i Norge.

Også i fjor var Flagstad med på å behandle 27 personalsaker, der to virksomheter ble lagt ned.

– Vi har i alle tilfellene fått forhandlet fram en sluttpakke. Ofte ender det opp med en månedslønn for hvert å de har vært i bedriften med et minimum på tre måneder og maksimum på 12 måneder, framholder Flagstad.

For å kunne få til gode pensjonsavtaler må personen være nærmere 60 år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.