FORBRUKERTEKNOLOGI

Sikker og enkel IP-telefoni med Zfone

Mannen bak krypteringsløsningen PGP har utviklet en enkel og sikker IP-telefoniklient krypterer samtalene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. mars 2006 - 10:44

Phil Zimmermann, berømt for krypteringsløsningen Pretty Good Privacy (PGP), annonserte denne uken at han har sluppet den første offentlige betautgaven av Zfone, et nytt produkt som skal gi bringe bedre sikkerhet til Internett-basert telefoni.

På sitt nettsted skriver Zimmermann at målet med Zfone er å tilby en løsning med mindre kompleksitet enn det som andre løsninger for sikring av IP-telefoni medfører. Zfone avhenger derfor ikke av noen form for PKI (Public Key Infrastructure), nøkkelsertifisering eller sertifikatautoritet. Den er heller ikke avhengig av noen form for srver. Avtaler og administrasjon av nøkler skjer direkte mellom klientene (P2P) over den RTP-baserte (Real-time Transport Protocol) pakkestrømmen. Zfone skal kunne samhandle med enhver standard SIP-telefon (Session Initiation Protocol), men vil nødvendigvis bare kunne kryptere samtalene hvis brukeren ringer en annen som også benytter Zfone-klienten.

Zfone-protokolllen er blitt levert inn til IETF som et forslag til en offentlig standard, noe som skal åpne for interoperabilitet mellom SIP-baserte terminaler fra ulike leverandører.

Foreløpig støttes Zfone-protokollen bare av Zfone-klienten til Zimmermann, men i framtiden ventes det at den vil bli integrert inn i selvstendige, sikre IP-telefoniklienter. Den nåværende klienten kan kjøres i IP-stakken på Mac OS X- eller Linux-maskiner og avskjærer og filtrerer alle IP-telefonipakkene i det de passerer gjennom maskinen. En Windows-beta kan ventes i midten av april.

Zfone-programvaren oppdager når samtalen starter og setter i gang en kryptografisk nøkkelavtale mellom de to partene. Deretter vil programvaren kryptere og dekryptere talepakkene i sanntid.

Programvaren har et eget, lite grafisk brukergrensesnitt som forteller brukere om samtalen er sikker.

Zfone er delvis basert på PGPfone-produktet Zimmermann lanserte allerede i 1996. Men den gang var ikke Internett klart for telefoni. Det fantes den gang ingen standardprotokoller for IP-telefoni, og knapt noen hadde bredbåndsaksess.

Mer informasjon om Zfone finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.