Sikkerhet er motivet for Compaqs Windows-terminaler

- Høy sikkerhet og lave kostnader er de beste argumentene for våre Windows-terminaler, sier markedssjef Asbjørn Søgstad i Compaq Norge. De nye terminalene kommer i to modeller, en med Windows CE og en med Linux.

Compaq Windows-terminal T1500.
Compaq Windows-terminal T1500. Foto: Compaq Computer Corporation

Bildet viser modellen T1500 som kommer med Linux og innebygget nettleser fra Netscape. Alternativet er døpt T1000 og utstyres med Windows CE. Den eneste ytre forskjellen er at T1000 leveres i lysegrå kasse.

Fordi Linux krever mer minne enn Windows CE, både leselager (ROM) og direktelager (RAM), er Linux-versjonen noe dyrere en CE-utgaven. Uten skjerm og merverdiavgift koster de henholdsvis rundt 6000 og 5000 kroner, men har lik ytelse og funksjonalitet. Begge kjører Microsoft-protokollen RDP (Remote Desktop Protocol) for Windows-terminaler, og Citrix' tjenesteprotokoll ICA (Independent Computing Architecture, tidligere kjent som Intelligent Console Architecture). De må koples til en NT-tjener med tilrettelagt programvare, og lar brukeren arbeide med all alminnelig Windows-programvare.

- Sikkerhetsargumentet er at her har du det endelige vernet mot alt galt som kan skje på brukerens side. Så lenge administrator gjør jobben sin, slippes ikke virus eller annen ødeleggende kode inn. Data og programvare lagres ikke lokalt, slik at det er ingenting å vinne på å stjele en Windows-terminal. Brukeren får ikke tilgang til andre programmer enn dem han er tildelt fra administratorens side. Følgelig er det umulig å tukle til dll-filer eller uforvarende tilintetgjøre systemfiler og liknende, mener Søgstad.

Tastatur og mus er som på en standard PC. Maskinene leverer skjermoppløsning opptil 1280x1024, og kan følgelig gjerne drive skjermer opptil 21 tommer. Det er ellers inn- og utgang for stereo lyd, intern mikrofon, to vanlige serieporter, en parallellport, to USB-porter og utgang til 10/100BaseT Fast Ethernet. Enheten er kompakt, og siden den mangler både disk og vifte, er den samtidig absolutt lydløs. Prosessoren er en 233 MHz MMX. Som ekstra finesse er det et spor til PC-kort.

- Dette sporet er den eneste muligheten for å tilføre terminalen data fra et annet sted enn gjennom nettet, understreker Søgstad.

Sporet gjør at brukeren kan laste bilder fra et digitalt kamera eller nytte Compaqs PC-kort-baserte smartkortleser. Hvis bedriftens lokalnett er helt eller delvis trådløst, kan sporet huse PC-kortet som kopler apparatet til det trådløse nettet.

- Sammenliknet med en NetPC tilbyr Windows-terminalen den samme tilgangen til Windows-applikasjoner, det samme enkle oppsettet og den samme enkle administrasjonen. Skillet gjelder først og fremst at innkjøp- og eierkostnadene er vesentlig lavere, og at Windows-terminalen er mer pålitelig.

Søgstads videre argumentasjon sier egentlig at en typisk organisasjon har to typer databrukere: de som driver med design, finansiell analyse eller andre oppgaver som krever en arbeidsstasjon, og de som kan nøye seg med en Windows-terminal. Langt på vei sier altså markedssjefen i Norges største PC-leverandør at organisasjoner ikke lenger bør kjøpe tradisjonelle PC-er.

- Erfaringen vår er at det typiske for kjøpere av Windows-terminaler, er at de arbeider med store prosjekter der det gjerne kjøpes et par store tjenere og 500 klienter.

Hva er poenget med å tilby to varianter av terminalen?

- Noen kunder har systemer som de føler virker bedre med en integrert Netscape-nettleser på terminalen. CE-modellen henter sin nettleser fra tjeneren, på samme måte som den laster alle sine øvrige applikasjoner derfra. Vi regner med at nitti prosent av vårt salg vil være CE-modellen, avslutter Søgstad.