Sikkerhet på godt og [spesielt] vondt

Microsoft har gjort det flere ganger, og så nøye at veldig få tør å prøve å overgå dem.

Microsoft har gjort det flere ganger, og så nøye at veldig få tør å prøve å overgå dem.

Stort sett alle har vel fått kjærlighetserklæringer i posten i det siste, og jeg må si at det varmet. Det varmet ikke like mye etter 20 ganger, men det var da godt at noen var så glad i meg at de til og med ofret bildene og mp3'ene sine ved å klikke på vedlegget.

Det som da er litt morsomt er jo det at Microsoft tydelig vis er enda mer glad i meg, for de vil gi meg oppdatering til Outlook. En oppdatering som krever å hilse på meg hver gang jeg skal gjøre det eneste jeg gjør mot Outlook med min håndholdte - å synkronisere.

Ærlig talt - jeg anser synkroniseringen som en sikkerhetskopi. Jeg henter ikke mail med Outlook, og jeg sender ikke med den. Men jeg bruker adresseboken. Så når Microsoft bestemmer, på mine vegne, at de skal gjøre programmet sikrere ved å gjøre dette vanskeligere så er de ute og leker på feil jorde. Dette gjør ikke at man ikke får virus, men at man enten ikke gidder å bruke Outlook eller å oppgradere med fiksen. Hvorfor gjøre hverdagen vanskeligere for seg selv ?

Og mens vi er inne på det med å bruke Outlook til mail, så tror jeg vi har 4 kategorier med brukere: 1. "Jeg bruker Outlook fordi jeg ikke kan noe, og noen sa jeg skulle bruke det" (antakelig vis ansvarlig for 99,9% av spredningen av ILOVEYOU), 2. "Jeg bruker Outlook fordi systemadministratoren slo meg når jeg prøvde å legge inn Eudora, men jeg hater det som pesten", 3. "Jeg bruker Outlook fordi jeg kan lettere synkronisere med den håndholdte maskinen min" og 4. "Hold den greia unna meg!".

Og hvordan blir denne fiksen distribuert ?

Jo, man legger den slik at folk kan hente den ned! Ja, det er jo greit nok, men hvem av de foregående kategoriene vil laste ned denne. Man kan jo ikke engang få den som "kritisk oppgradering" på Windows Update...

#1 ? Nei. Denne gruppen kunne i enkelte tilfeller, sett fra en normalt datakyndig persons synspunkt, vært troende til å miste sin egen nese hvis den ikke hadde satt så godt fast som den gjør. Og finne en patch ? Vet de hva en patch er ? Nei. Så hvordan skal de få installert den ? Kanskje hvis systemadministratoren klarer å overtale en stakkars skoleungdom som er på utplassering til å løpe rundt og installere.

#2 ? Ja, hvis de finner den...Men denne gruppen vil antakelig vis hverken ha Outlook eller noen oppgradering. De vil ha et annet mailprogram.

#3 ? Neppe, for de fleste kobler ordet "lettere" til "sync" og "Outlook". Disse vil antakelig vis bli sinte på seg selv om de hadde klart å starte det scriptet.

#4 ? Definitivt ikke, for de har ikke programmet installert engang.

Hvem er egentlig denne patchen beregnet for da ?

Og - hvis man ikke får lov til å få mail som inneholder visse typer vedlegg, hva er da vitsen med å sjekke mail i det hele tatt ? Personlig er det ikke langt unna at jeg lever for å få exe-filer og teite powerpoint-presentasjon på mail for å myke opp arbeidsdagen.

Hvem liker vel ikke det ?

Og de tre siste kategoriene vil vel ikke ødelegge sin egen moro, vil de vel ? Enda et argument imot.

Så hvis man enten ikke vet om dette eller vil ødelegge for seg selv, hva er da sjansen for at dette blir installert ? Og hvor stor er da sjansen for å stoppe slike virus neste gang ?

Se på det slik - jeg er helt sikker på at de fleste som ble smittet ikke vet at de ble det og ikke kan nok til å vite hva som skjedde. De vet bare at mange "slike bilder man får på mail før helgen" er borte og ikke hvorfor. Hvorfor skal de da oppgradere ? Og alle systemadministratorer vet for det første at man får mange spørsmål når brukere ikke får fredagsmailen sin, og at det blir en enorm belastning på mail- serveren når de ber vennene sine sende 5 ganger til for å teste.

Nei, jeg holder meg til Eudora, jeg. Og en adressebok i Outlook. Outlook som er helt original!

Til toppen