BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sikkerhet viktigste argument for McNealy

Når Sun-sjef Scott McNealy snakker om Java er det sikkerhet han legger mest vekt på. Og Microsofts manglende evne til det samme.

Frode Eriksen
7. apr. 1997 - 16:00

Under en av hovedinnledningene på JavaOne, gikk McNealy så langt som å si at Windows allerede hadde mistet grepet om markedet, siden det nå er World Wide Web som setter utgangspunktet for utviklingen innen databransjen.

Sun-sjef Scott McNealy.
Sun-sjef Scott McNealy.

McNealy unnlot heller ikke å nevne at Microsoft-sjef Bill Gates dagen i forveien hadde holdt et foredrag på en datamesse i et mye mindre lokale i det samme messesenteret som der JavaOne holdt til.

Det var en Sun-sjef i godt slag som holdt en fullsatt sal i ånde med slengbemerkninger om hovedfienden Microsoft og om fordelene til Java.

- Mamma bad meg være snill med Bill i dag, men hvordan kan jeg være det? Hvis ikke jeg kan slenge bemerkninger til Bill, hvem kan da gjøre det samme?

McNealy kunne ikke forstå hvorfor folk var redd for at Java skulle bli et nytt Unix. - Hvis Unix hadde vært til skade for Sun for 15 år siden, så håper jeg virkelig at Java skal være like ille.

Sun-sjefen understreket flere ganger behovet for et felles språk på alle datamaskiner, og at Suns Java var kommet for å bli og skulle forbli åpent for alle som ville benytte seg av det. McNealy hentet eksempler fra bilindustrien og påpekte at GM ikke har tatt patent på plassering av bremsepedal. Vi kan også merke oss at alle biler har støtfangeren på samme sted.

McNealy lanserte også sin egen versjon av en Oscar-utdeling. Her er noen av prisene:

  • Oscar for beste skrekkfilm til: Microsofts sikkerhet
  • Oscar for tragedie til: Apple
  • Oscar for beste romanse: Ellison (Oracle-sjefen. red. anm.) gjør Apple
  • Oscar for beste science-fiction til: Dine applets på en Pentium
  • Oscar for beste ikke-publiserte manus: Microsoft på Internett
  • Oscar for beste manus: Java av James Gosling

McNealy sa at Microsofts konsept med at brukerne stadig måtte oppgradere ikke lenger var aktuelt etter Java, i og med at brukerne gjennom nettverket hver dag fikk oppgradert applikasjonene til siste utgave.

McNealy demonstrerte den ultratynne klienten ved å vise fram en Swatch-klokke. - Denne klokka er i bruk i skibakker i Sveits. I heisen finnes en innretning som leser av signaler fra chipen i klokken. En skiløper betaler dermed for en heistur, bare ved å bruke klokken.

McNealys budskap innenfor sikkerhet var en transparent som viste ordene "ActiveX = Java + Porting + Memory + Leaks + Viruses". Java-evangelist Miko Matsumura illustrerte problemet med sikkerhet på Internett ved å demonstrere et program skrevet av Fred McLain, som også står bak "Internet Exploder".

- Internet Exploder slår av maskinen din når du besøker en web-side, fortalte Matsumura. - McLains siste produksjon er en web-side kalt "The Outer Limits." Under en uskyldig hypertekst-peker ligger en grufull Active-X-applikasjon.

Matsumura klikket seg inn på siden "The Outer Limits". Etter at han hadde akseptert et sertifikat for en ActiveX-applikasjon, startet browseren en nedlasting. Først hørtes en multimediademo. Så tok Active-X-applikasjonen systematisk kontroll over tastaturet. Deretter formaterte den en diskett, startet finansprogrammet Quicken og sjekket balansen på brukerens konto. Til slutt startet en skatte-applikasjon og viste brukerens skattestatus. Datamaskineieren måtte sitte og se på, og kunne ingenting gjøre.

- Programmet ikke bare manipulere, men også sjekke skattestatus, returnere og manipulere tallene og melde "nye" tall til skattemyndighetene (elektronisk betaling av skatt er mulig i USA. red. anm.). Enkelte kan få problemer, sa Matsumura.

- Dette programmet er skrevet i ActiveX, og alt dere har sett er sant. Vi har ikke rørt noe under veis, understreket Matsumura, som gjorde hele demonstrasjonen på direkten for en fullstappet sal med programmerere, pressefolk og andre tilhørere.

For øvrig fjernet Fred McLain ActiveX -siden fra nettet like etter at demonstrasjonen var over.

Matsumura nevnte som sin egen favoritt Moldova-hacket (tidligere omtalt i digi:media) som setter i gang et program som slår av høyttaleren på modemet, slår ned kontakten med en lokal Internett-tilbyder, og slår nummeret til en Internett-tilbyder i Moldova med skyhøye telefonregninger som resultat.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.