BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sikkerheten avgjorde valget av Vista

Sikkerhet er en hovedgrunn til at Justis­departementet allerede har gått over til Vista.

13. mars 2007 - 12:53

Tidligere denne uken ble det kjent at Justisdepartementet allerede nå går fullstendig over til Windows Vista.

digi.no tok en prat med Justisdepartementets IKT-leder, Bernt Jansrud, for å høre litt om bakgrunnen for at de valgte å være så tidlig ute og om erfaringene så langt.

– Vi har vært med i Microsofts Early Adaptor-program sammen med tre til fire andre norske bedrifter, sier Jansrud til digi.no.

«Early Adaptor» er et globalt program Microsoft kjører med noen utvalgte bedrifter hver gang de kommer med et nytt operativsystem. Å være tidlig ute med å ta i bruk et nytt operativsystem kan være krevende og by på mange utfordringer. De fleste bedrifter velger derfor å vente og se til andre har gjort seg erfaringer, før de selv ruller ut operativsystemet i egen organisasjon.

Dette er selvsagt Microsoft klar over, og derfor kjører de et eget program for noen utvalgte bedrifter, hvor de bistår med kompetente ressurser fra både egne ansatte og fra partnerapparatet. På den måten sikrer de seg verdifulle referansekunder og verdifull erfaring som kan videreformidles til de som sitter på gjerdet og venter.

Justisdepartementet forteller at de har gjort mye forarbeid, før de nå ruller ut til alle ansatte, bare litt over en måned etter at Microsofts nye operativsystem ble allment tilgjengelig.

– Vi har vært med i litt over et år. Vi var 10 til 15 ansatte som kjørte Vista mens den fortsatt var i release candidate-stadiet. Det var da vi startet pilotprosjektet, sier Jansrud.

Nå er det cirka 50 brukere som jobber daglig på en PC med Windows Vista. Resten går over i løpet av de nærmeste ukene.

– Vi må få automatisert «Bitlocker» på de bærbare, og så går det bare på å få tak i brukere og få lært dem opp, sier Jansrud.

Bitlocker er en funksjonalitet i Windows Vista lar brukerne kryptere innholdet på harddisken. Slike løsninger har lenge vært tilgjengelig fra tredjepartsleverandører på tidligere Windows-versjoner, men det er først med Vista at det kommer som en standard medfølgende funksjon.

– På de bærbare synkroniserer vi e-post og filer. Uten Vista kunne vi ikke gjort det, da vi er avhengig av Bitlocker for å sikre informasjonen, sier Jansrud.

Sikkerhet er stikkordet for hvorfor Justisdepartementet gikk over til Windows Vista så tidlig. Spesielt viktig var det å ikke måtte gi brukerne lokal administratortilgang.

– Vi kjørte ikke-admin lokalt også på Windows 2000, sier Jansrud.

Det var det mange som prøvde på, men de fleste bedrifter ga etter hvert opp da det skapte mange problemer med applikasjoner som ikke ville fungere. Stort bedre ble det heller ikke på Windows XP, men med Vista skal Microsoft ha klart å løse problemet.

En annen viktig årsak til at departementet tok spranget så tidlig, var den forbedrede muligheten for å kjøre prosesser i bakgrunnen mens brukeren jobber med noe annet. Kombinasjonen av Windows Vista og Intels tokjernede prosessorer gjør blant annet at Windows Installer kan installere programvare ubemerket i bakgrunnen.

Windows Vista ser ganske annerledes ut enn tidligere versjoner av Windows. Mye av det er mindre endringer, men for mange brukere kan det allikevel være vanskelig å finne frem i det nye grensesnittet. Det har Justisdepartementet tatt konsekvensen av, men erfaringen så langt er at man ikke må gjennom omfattende opplæring for at de ansatte skal bli produktive på det nye operativsystemet.

– Vi har laget en intern opplæring av hver bruker. Den tar to til tre timer i en fellessamling, sier Jansrud, til digi.no.

Problemene med Vista har begrenset seg til noen svært få systemer.

Jansrud nevner at de har problemer med synkronisering av en mobiltelefon fra Sony Ericsson og at de tidligere har hatt tilsvarende problemer med Nokia. Utover det har det vært få problemer.

– Vi har ingen problemer med applikasjoner som de ansatte bruker til å jobbe med. Det har gått over all forventning, avslutter Jansrud.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.