Fikk tilgang til å sende meldinger på vegne av London-politiet via gammel konto i norskutviklet tjeneste

Donald Trump med kraftig Twitter-kritikk av London-ordføreren, etter at en rekke underlige meldinger ble sendt ut via epost og Scotland Yards offisielle Twitter-konto.

Scotland Yards bygning i London.
Scotland Yards bygning i London. (Foto: Reuters / Scanpix)

Donald Trump med kraftig Twitter-kritikk av London-ordføreren, etter at en rekke underlige meldinger ble sendt ut via epost og Scotland Yards offisielle Twitter-konto.

Sent fredag kveld forrige uke begynte Metropolitan Police i London – også kjent som Scotland Yard – å sende ut en rekke merkelige beskjeder via sin Twitter-konto og epostkontoen som brukes til å sende ut pressemeldinger. Noen av meldingene dukket også opp på London-politiets nettsider. Det skriver DN.no, og saken er også tidligere blitt omtalt av blant andre Forbes og BBC.

Meldingene som ble sendt ut var av typen «Fuck da police, free the gang» og «What you gonna do phone the police» – samt «Free Digga D», hvor sistnevnte refererer til en britisk rapper som sitter i fengsel.

Den amerikanske presidenten Donald Trump fikk med seg det som skjedde da det spredde seg via sosiale medier, og retweetet en melding fra Katie Hopkins – som er kjent for ytterliggående meninger om innvanding – hvor hun skriver at politiet ikke bare har mistet kontroll over Londons gater, men også sin egen Twitter-konto. 

I en egen tweet kom også Trump med kraftig kritikk av London-ordføreren Sadiq Khan: «Med den inkompetente ordføreren i London, vil du aldri få trygge gater!».

Artikkelen fortsetter under.

Brukerkonto på avveie?

Årsaken til de bisarre meldingene var imidlertid ikke at noen av politiets egne systemer var hacket, men skyldes antagelig at innloggingsinformasjon til en brukerkonto var kommet på avveie.

I en melding den 20. juli bekrefter London-politiet at uvedkommende har hatt tilgang til å twitre og sende ut eposter på vegne av dem.

Politiet i London benytter seg av den norske tjenesten Mynewsdesk, en mye brukt tjeneste for å sende ut nyhetsbrev, pressemeldinger og annen informasjon. 

«Metropolitan Police gjennomfører en cyberkrim-etterforskning i forbindelse med uautorisert publisering av innhold på nyhetsplattformen Mynewsdesk den 19. juli», skriver London-politiet. De opplyser videre at de jobber med Mynewsdesk for å finne ut hva som har skjedd.

Pr-ansvarlig Sara Lindström hos Mynewsdesk opplyser overfor digi.no at selskapets egen etterforskning, som har blitt bekreftet av et eksternt IT-forensisk byrå, viser at hendelsen ikke skyldes at uvedkommende har fått tilgang til Mynewsdesk sine nettverk eller systemer.  

Les også

«Basert på disse utredningene er vi trygge på at dette var et isolert tilfelle som berører en kundes inaktive brukerkonto, og at våre nettverk og systemer er fortsatt sikre», heter det i en offisiell uttalelse fra selskapet. 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen