Abonner
RESULTATERFINANS

Sikkerhetsekspert bruker fremdeles ikke nettbank

Sikkerhetsguru Per Hansen fra PDI Consult bruker fremdeles ikke nettbanker. Han vet for mye om sikkerheten i bankenes nettsystemer til det.

Pål Leveraas
5. jan. 2001 - 16:13
I august i fjor gikk Per Hansen ut med en brannfakkel i Aftenposten. I egenskap av leder for IT Sikkerhetsforum og som administrerende direktør i sikkerhetsselskapet PDI Consult AS erklærte han at han ikke vil benytte seg av nettbankene før de kan gi ham kvitteringer. Sikkerhet i elektronisk betaling
digitoday.no fokuserer på risiko og sikkerhet i elektroniske betalingssystemer frem mot, og i løpet av en trend-workshop som arrangeres 23. januar.

- Nei, jeg bruker fremdeles ikke nettbank, sier Hansen til digitoday.no. - Jeg handler heller ikke med kredittkort på Internett. Jeg kommer heller ikke til å gjøre det før sikkerheten i systemene blir bedre.

- Hvorfor bruker du ikke nettbanker?

- Bankene har gjort en del "shortcuts" hva gjelder å koble sine systemer mot Internett - de tar kalkulerte risiki. De tilbyr ingen parallell til signaturer slik man kjenner dem fra fysiske banker - det finnes heller ingen måte å få kvitteringer på, forklarer han.

- I 1994-95 var jeg med på å lage et system for Postbanken. Vi la opp til å bruke offentlige nøkkelsystemer, hvor avsender legger inn alle betalingene, signerer elektronisk og krypterer med bankens offentlige nøkkel. På den måten kan overføringen bekreftes i en juridisk holdbar logg, fortsetter han.

Per Hansen advarer også mot bredbåndsløsningene som nå blir mer og mer utbredt. - Hvis du er så uheldig at du bruker nettbank via UPC, Bredbåndsfabrikken eller andre, vil du kunne risikere at hvem som helst i borettslaget kan gå inn og "overta" din ved å endre beløp og kontonumre.

Og da må vi spørre:

Stoler du på norske nettbanker?

Nei, sikkerheten er for dårlig
Nei, ikke uten kvittering
Nei, jeg stoler generelt ikke på banker
Ja
Jeg er usikker

Trykk her for å se resultatet så langt
Les mer om: