Sikkerhetsekspert spår e-posten død

E-post er et mekka for kriminelle som ønsker å spre spionprogrammer eller stjele verdifull informasjon.

Nå utgjør virus, trojanere og ormer rundt 80 prosent av alle nettrusler. Den vanligste måten å spre disse på er gjennom e-post. Søppelpost eller spam ligger på 2. plass over de største truslene, og utgjør 36 prosent av alle internettrusler.

– Det er ikke umulig at e-posten vil forsvinne helt som kommunikasjonsform, sier sikkerhetsekspert David Perry i Trend Micro.

David Perry er en av verdens mest fremtredende eksperter innen datasikkerhet og har jobbet med dette siden det første dataviruset viste seg for 25 år siden. Nylig var Perry i Norge for å holde et foredrag om utviklingen av nettrusler.

- Verdens første datavirus het Elk Cloner og kom i 1982. På den tiden var det først og fremst unggutter som laget og spredde ondsinnet kode. Ønsket var å vise seg frem for andre. Selv om disse virusene skapte mye frykt var de stort sett relativt ufarlige. Dagens datakriminelle er langt mer organiserte og forårsaker mer skade. Mens Elk Cloner skrev et harmløst dikt på brukerens skjerm, er dagens virus laget for å stjele dine penger, din identitet og annen sensitiv informasjon det kan hente fra en ubeskyttet pc, sier David Perry.

Hele 80 prosent av all e-post er spam. De fleste av disse blir stoppet av spamfiltre, men en del vil alltid slippe gjennom. De kriminelle sprer ofte e-post der mottakeren blir bedt om å klikke på en link som tar dem til en falsk nettside. Der blir de bedt om å oppdatere eller gi fra seg sensitiv informasjon. Mange gjør dette i den tro at de er inne på en legitim side, sier Perry, som sterkt oppfordrer folk til aldri å gi fra seg informasjon på nettet eller åpne vedlegg man ikke er ett hundre prosent sikker på hva er.

Som en konsekvens av denne formen for svindel, såkalt phishing, har mange banker og finansinstitusjoner sluttet å bruke e-post som informasjonskanal.

- Selv kriminelle vil slutte å bruke epost fordi det ikke lenger er en troverdig informasjonskanal som folk stoler på, sier Perry.

Les mer om: