JUSS OG SAMFUNN

Sikkert nett skal samle Helse-Norge

- IT-systemene skal bli bombesikre, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Med Grete Faremo som ny styreleder og departementet som ny eier, håper helseministeren at Norsk Helsenett SF vil samle hele Helse-Norge i ett nettverk.

Onsdag ble eierskapet til Norsk Helsenett AS flyttet fra de regionale helseforetakene til Helse- og omsorgsdepartementet.

- Jeg har fått et krevende og spennende verv. Jeg gleder meg til å være med på å etablere, drifte og videreutvikle en av motorene i regjeringens samhandlingsreform, sier Faremo til NTB.

Norsk Helsenett er en elektronisk tjeneste for helse- og omsorgssektoren og driver med utvikling og drift av et lukket, nasjonalt helsenett. Hovedformålet for det nye statsforetaket blir å videreutvikle et sikkert nettverk for forvaltning og kommunikasjon i helse- og omsorgssektoren.

Alle på nett

- I dag er mindre enn halvparten av kommunene på nett. Departementet overtar Norsk Helsenett og gir et tydelig signal om at hele Helse-Norge, ikke bare sykehusene, skal være en del av arenaen, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

I tillegg til apoteker og leger, ser Hanssen for seg at også fysioterapeuter, psykologer, tannleger og kiropraktorer kan knyttes til nettet.

- Målet er at alle aktører i Helse-Norge skal kunne kommunisere elektronisk. Alt fra timebestilling og sykmeldinger til resepter og røntgenbilder skal kunne formidles via helsenettet, sier Hanssen.

Han vil ikke sette noen tidsfrist for gjennomføringen, men påpeker at systemet skal være bombesikkert:

- Det er få ting som er så følsomt som opplysninger om vår egen helse. Derfor er målet at IT-systemene er så sikre at folk har tillit til dem, sier Hanssen.

Effektivt

Helseministeren og den nye styrelederen er enige om at dagens praksis ofte er både ineffektiv og dyr.

- I dag er det mye irrasjonell håndtering av informasjon, som pasientjournaler som blir sendt med drosje eller resepter som er forsinket, sier Hanssen.

En viktig del av arbeidet til det nye styret er å utforme et sett av standarder, eller krav, for alle programmer som selges til de ulike helseforetakene.

- Det finnes hundrevis av programmer som ikke snakker sammen, også innenfor sykehusene. Det hjelper ikke å være på nett hvis teknologien ikke samhandles, avslutter Hanssen.

Tidligere minister

Faremo mener styret har bred kompetanse og håper det kan levere til det beste for pasientene.

- Det nye foretaket har et profesjonelt styre, og skal satse tungt på informasjonsteknologi, sier hun.

Grete Faremo har fortid som en av de mest profilerte politikerne i Brundtland-regjeringen. Hun var bistandsminister fra 1990 til 1992, justisminister fra 1992 til 1996 og olje- og energiminister i 1996.

Senere har hun hatt en rekke toppstillinger i næringslivet. Fra 2004 til 2008 var Faremo direktør for Microsofts avdeling for juss og samfunnskontakt i Vest-Europa. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.