Sikre 64 MB på nøkkelknippet

Den er liten nok til å bæres på nøkkelknippet. Plugget inn i en USB-port, er den et passordbeskyttet lager for 64 MB med data. Vi har prøvd Thumbdrive Secure.

Trek 2000 International Ltd holder til i Singapore, og har egentlig spesialisert seg på forbrukerelektronikk. Selskapet er også kjent for sine "Thumbdrive", små lagringsenheter uten bevegelige deler, som kan bæres på et nøkkelknippe og som koples til USB-porten. Trenger du data på en Thumbdrive, trekker du den ut av hetten der hullet for nøkkelknippet sitter, og stapper den rett i USB-porten på PC-en. Den vises etter et par sekunder som "Flyttbar disk" på "Min datamaskin" i Windows.

De vanlige Thumbdrive kan fås med kapasitet opptil 512 MB. Den fysiske utformingen er identisk for alle modellene, men prisene varierer selvsagt etter kapasiteten. Den norske distributøren MCOM oppgir en gatepris på 8.370 kroner inklusiv merverdiavgift for 512 MB-utgaven.

Nylig kom en ny variant av Thumbdrive, Thumbdrive Secure, med passordbeskyttelse og andre sikkerhetsverktøy. Foreløpig kan ikke denne fåes i større kapasitet enn 64 MB. Antatt pris er 1.875 kroner, mva inkludert.

Fordelen med denne, er at du kan frakte forholdsvis store mengder følsomme data frem og tilbake mellom ulike PC-er, med forholdsvis stor sikkerhet for at uvedkommende ikke vil få innsyn, selv om du skulle miste enheten. Lange passord, for eksempel 15 tegn, med variert tegnsett anbefales, og øker sikkerheten. Passordbeskyttelsen oppfatter forskjellen mellom store og små bokstaver.

Enheten må installeres på hver PC den skal brukes på. Det skjer fra en CD for Windows 98 eller Windows 2000, og belaster PC-en med bare noen få kilobyte. Den kan tas inn og ut mens PC-en er i bruk. Passord må oppgis hver gang Thumbdrive Secure stikkes i USB-porten.

USB er tilstrekkelig rask til at det gikk greit å arbeide mot en Access-database på sju megabytes. Det betyr at du kan arbeide med følsomme data på en Thumbdrive Secure uten å etterlate spor på PC-en som du benytter. En egen Scan-funksjon lar deg ødelegge alle spor av følsomme data på selve enheten. Det finnes ellers en liten bryter som gjør det mulig å skrivebeskytte enheten.

Til spesielle behov er Thumbdrive en enkel og sikker form for "joggenett" til bruk for borte- eller hjemmearbeid, presentasjoner på fremmede PC-er og så videre.

Vi kan se fram til at enheten også tilpasses morgendagens hånd-PC-er, der USB-utganger er utbredt. Foreløpig er det bare de tunge Windows-klientene som støttes.

Til toppen