– Sikre nettsteder kan få bedre Google-rank

Søkegiganten vurderer å premiere krypto, ifølge storavis. Flere er skeptiske.

– Sikre nettsteder kan få bedre Google-rank
Google-ingeniør Matt Cutts blir sitert på at søkegiganten vurderer å gi bedre rangering til nettsteder som har innført krypterte forbindelser (https). Det blir neppe aktuelt, sier flere søkeeksperter. Bilde: PantherMedia/Hua Kiang Foong

Google vurderer å gi nettsteder med krypterte forbindelser bedre rangering, altså høyere plassering i søkemotoren.

Det antydet Matt Cutts under en konferanse denne uken, skriver Wall Street Journal.

Ingeniøren Cutts leder Googles arbeid med å bekjempe søppelinnhold i søkemotoren, og er ekspert på den hemmelige algoritmen, som de stadig justerer for å gi brukerne mest mulig relevante søkeresultater.

Det diskuteres om de skal premiere nettsteder som har innført krypterte https-forbindelser, men forslaget skal være på et tidlig stadium. Veien frem mot en faktisk endring skal være lang, hvis forslaget i det hele tatt blir noe av, hvis vi skal tro avisens kilder.

Argumentet for skal være at det kan bidra til å gjøre internett sikrere. Det fordrer selvsagt at krypteringen fungerer, og ikke rammes av ødeleggende sårbarheter som den mye omtalte Heartbleed-feilen.

SKEPTISK: Roar Eriksen er en av landets fremste søkeeksperter.
SKEPTISK: Roar Eriksen er en av landets fremste søkeeksperter.

– Nei, dette tror jeg ikke blir innført. I så fall vil det være bemerkelsesverdig, sier søkeekspert Roar Eriksen til digi.no. Han har selv en fortid i Google, og regnes som en av Norges fremste på fagområdet søkemotoroptimalisering.

Googles søkealgoritme består ifølge ham av drøyt 220 såkalte «signaler», ulike parametre og egenskaper ved indekserte nettsider, som blir brukt til å beregne hvor man havner i søkeresultatene.

Eriksen tror ikke bruk av HTTPS blir aktuelt som et signal som kan føre nettstedet ditt høyere opp i trefflistene. Derimot åpner han for at ideen om en slik endring kan være et utspill fra selskapet.

– Jeg tror Google er ute etter å renvaske seg selv. De har erkjent et visst samarbeid med NSA, og HTTPS kan gjøre det vanskeligere for NSA å avlytte datatrafikk, men jeg tror ikke dette vil skje.

Det gjør heller ikke Danny Sullivan, som er redaktør for nettstedet Search Engine Land og vert for konferansen der Matt Cutts tok opp endringsforslaget. I likhet med Eriksen tror han ikke Google velger å premiere krypterte nettsteder.

– Å premiere krypterte nettsider i algoritmen vil være et stort steg. Men det ville muligens også medført en øyeblikkelig endring hos feil type nettsteder, sier Sullivan til Wall Street Journal. Han refererer da til useriøse aktører som driver med triks for å lure seg til bedre søkerangering.

Sinne mot NSA-spionasje

Google er blant IT-gigantene som har reagert kraftig på den massive overvåkingen utført av USAs etterretningsorgan National Security Agency, avslørt av lekkasjene fra Edward Snowden det siste året.

Ansatte i Google har reagert med sinne. Google har også fremskyndet et krypteringsprosjekt for å gjøre det vanskeligere å avlytte datatrafikken mellom selskapets egne serverhaller.

Å premiere nettsteder som har krypterte forbindelser med høyere plassering i søkeresultatene, gitt at de velger å gjøre det, virker dermed ikke fullstendig usannsynlig.

Google bruker allerede sin hemmelige søkealgoritme bevisst både til å oppmuntre til god praksis blant nettsteder og webutviklere, men også for å motvirke praksis de ikke liker.

Nettsteder som laster veldig tregt, eller som er sprer ondsinnet programvare risikerer for eksempel å straffes med dårligere rangering.

    Les også: