Sikter mot DVD-er på 800 GB

Iomega har fått patent på en optisk lagringsteknologi som skal få plass til inntil 800 GB på én DVD.

Iomega har fått patent på en optisk lagringsteknologi som skal få plass til inntil 800 GB på én DVD.

Iomega har fått innvilget et amerikansk patent, U.S. Patent No. 6,879,556, med tittelen "Method and Apparatus for Optical Data Storage". Dette er det første i en serie av patenter selskapet har levert søknader på om nanoteknologibasert, optisk datalagring med mønstre som er mindre enn bølgelengden på lyset som benyttes ("subwavelength").

Patentet som er blitt innvilget dekker ifølge Iomega en ny teknikk for å kode data på overflaten til en DVD ved å benytte reflekterende nanostrukturer for å kode dataene i et format med mange nivåer. Teknologien kalles Articulated Optical – Digital Versatile Disc (AO-DVD). Ifølge Iomega tillater den lagring av mellom 40 og 100 ganger mer data enn det som kan lagres på en DVD. Dette tilsvarer mellom 320 og 800 GB. Samtidig skal overføringshastigheten kunne være mellom 5 og 30 ganger raskere enn dagens DVD-plater, uten at kostnaden på platene skal være høyere.

Iomega arbeider nå med å finne ut om dette formatet og andre, lignende nanostrukturformater for datakoding er kommersielt gjennomførbare.

En mulighet som undersøkes, kalles Nano-Grating – DVD (NG-DVD). Denne benytter nanogittere for å kode informasjon med mange nivåer via reflektivitet, polarisering, fase og reflektivt orientert multipleksing. Samtidig utvikler og evaluerer selskapet passende partnere for å benytte teknologien i produksjon av kommersielle datalagringsenheter,

– Subwavelength optisk datalagring kan tilby et serie mekanismer hvor refleksjonstilstanden til et fokusert område med lys kan endres nøyaktig. Dette er nøkkelen til kommersielt interessant datalagring som denne teknologien representerer, sier Fred Thomas, sjefteknolog ved Iomegas avdeling for forskning og utvikling, i en pressemelding.

– Nanoreproduksjonsteknikken som benyttes for å produsere disse strukturene for en billig penge, er akkurat nå i ferd med å komme ut av våre laboratorier, sier Thomas og mener at patentene Iomega har søkt om, vil gjøre utviklingen av optisk datalagring fruktbar i årene som kommer.

Iomega skal beskrive teknologien i mer detalj under Information Storage Industry Consortium Symposium, som arrangeres i Monterey, California, i juli.

Til toppen