Sikter mot petabit/s-fart over fiberkabelen

Kan bli nødvendig i transportnett innen ti år, mener Bell Labs.

Sikter mot petabit/s-fart over fiberkabelen
Alcatel-Lucent mener det om få år vil være behov for mangedoblet kapasitet over de fiberoptiske transportnettene. Selskap forsøker nå om omgå det som oppfattes som fundamentale begrensninger i dagens fiberkabler. Bilde: Tom Grill/Corbis/All Over Press

Alcatel-Lucent kunngjorde før helgen at selskapets forskningsavdeling, Bell Labs, har utført en vellykket demonstrasjon av et system som selskapet mener har potensial til å øke datakapasiteten til fiberkabler fra dagens 10 til 20 terabit per sekund, til minst en petabit per sekund – altså minst 50 ganger høyere enn i dag.

Med en slik kapasitet vil det ifølge Alcatel-Lucent være mulig å strømme HD-film til to tredeler av befolkningen i USA via én enkelt fiberkabel.

Systemet omtales som et sanntids, optisk system basert på MIMO-SDM (Multiplexed Optical Multiple-Input-Multiple-Output - Space-Division Multiplexing), hvor det var tatt i bruk seks sendere og seks mottakere i kombinasjon med sanntids digital signalprosessering og en 60 kilometer lang fiber.

Bakgrunn: Selv ikke fiber kan overføre uendelig mye data 

Shannon-grensen

Noe av målet med å bruke MIMO-SDM-teknikken er å omgå de kapasitetsbegrensningene som finnes i dagens fiberkabler på grunn av det som kalles for Shannon-grensen, oppkalt etter Claude Shannon, som regnes blant pionerene innen telekommunikasjon og grunnleggeren av informasjonsteorien.

Grensen, som Shannon selv kalte kanalkapasiteten, er den maksimale raten data kan overføres uten feil i en kanal med en gitt båndbredde og støykarakteristika. I videoen nedenfor omtales både Shannon og forskningsarbeidet ved Bell Labs for å omgå grensen.

 

Ifølge Alcatel-Lucent setter denne grensen en fundamental terskelverdi for den hastigheten informasjon kan overføres via en enkelt fiberkabel i dagens metro- og langdistanse transportnett.

Noe av det man oppnådde i forsøket, var for første gang å fjerne krysstale i sanntid fra signalene i en fiberkabel som støtter seks parallelle veier eller modi. I tidligere eksperimenter har dette bare blitt gjort med offline-prosessering.

Ikke den eneste grensen: Knuste effektgrensen for optisk fiber 

Akutt behov

– Dette eksperimentet representerer et stort gjennombrudd i utviklingen av framtidig, optisk transport, sier Marcus Weldon, som er teknologidirektør i Alcatel-Lucent og president i Bell Labs, i en pressemelding. Han mener at vi er ved et veiskille som betyr en enorm endring innen kommunikasjonsnettverk, blant annet på grunn av nettskyen og 5G-mobilteknologi.

En undersøkelse gjort av Bell Labs tidligere i år viser at bedrifter og teleoperatører opplever en årlig vekst i nettverkstrafikken på nærmere 100 prosent. Forskningsavdelingen mener at 5G-teknologien og løftene denne gir om kapasitet, vil føre til et akutt behov for kommersielle, optiske transportsystemer med en kapasitet på minst en petabit per sekund.

Leste du denne? Planen var 28.000 norske fiberkunder. Det kan du trygt si de slo