PERSONVERN

Siktet for mordbrann etter Google-søk

Forsvarsadvokater kaller politimetoden for ukritisk overvåkning av enorme proporsjoner, etter at søkehistorikk er brukt for å identifisere tre mistenkte.

Politiet i USA har identifisert mistenkte som skal ha søkt på en adresse, som siden ble påtent.
Politiet i USA har identifisert mistenkte som skal ha søkt på en adresse, som siden ble påtent. Illustrasjonsfoto: H.Brombach
18. jan. 2023 - 10:49

Politiet sto uten spor etter en antatt påsatt brann, som i 2020 tok livet av fem mennesker i den amerikanske delstaten Colorado, melder Bloomberg.

Så vant etterforskerne fram med en rettskjennelse, som anmodet Google om å utlevere hvem som hadde søkt etter gateadressen, før det brant der.

IT-giganten valte å etterkomme forespørselen, noe som ledet til et gjennombrudd. Tre tenåringer som skal ha googlet adressen er siktet for mordbrann.

Forsvarerne har forsøkt å få bevisene ugyldiggjort. Reversibelt søk er en kontroversiell framgangsmåte, hevder forsvarsadvoktene, som kaller det ukritisk overvåkning av enorme proporsjoner.

I motsetning til en ransakingsordre, innebærer det at man først må søke blant alle brukere av søkemotoren, for deretter å kunne identifisere mistenkte, mener de.

Dommeren i saken tok ikke bevispåstanden til følge. Forsvarerne har anket kjennelsen til Colorados høyesterett, skriver nyhetsbyrået.

Digitale påskeegg har eksistert i over 50 år, men hvordan begynte det, og hvor kom navnet fra?
Les også

Fikk navn etter en bitter ansatts markering og ble forbudt av Steve Jobs. Nå er de overalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.