NYTT OM NAVN

Silicon Valley-pioner og mannen bak Moores lov er død

Intel-grunnleggeren og mannen som utformet Moores lov, Gordon Moore, er død, 94 år gammel.

Silicon Valley-pioneren, Intel-grunnleggeren og mannen som utformet Moores lov, Gordon Moore, er død, 94 år gammel.
Silicon Valley-pioneren, Intel-grunnleggeren og mannen som utformet Moores lov, Gordon Moore, er død, 94 år gammel. Foto: AP
25. mars 2023 - 08:40

Moore døde fredag, omgitt av familie, i hjemmet sitt på Hawaii fredag, opplyser Intel og Moore-familiens filantropiske stiftelse.

Moore var utdannet ingeniør og var med på å etablere Intel i 1968.

I en artikkel i 1965 beskrev Moore for første gang prinsippene i det som senere skulle bli kjent som Moores lov. Han viste til at kunne observere dobling av yteevnen i kretsene på databrikker hvert år. Senere justerte han observasjonene til å gjelde annethvert år, en teori som holdt vann helt til ganske nylig og som ble synonymt med den raske teknologiske endringen.

– Alt jeg prøvde å gjøre var å få gjennom budskapet om at man ved å legge stadig flere ting inn på en databrikke, ville gjøre all elektronikk billigere, sa Moore i et intervju i 2008.

Moore pensjonerte seg i Intel i 2006. Gjennom livet donerte han over 5,1 milliarder dollar til ideelle formål via en stiftelse han opprettet sammen med sin kone gjennom 72 år, Betty.

– Selv om han aldri hadde som mål å gjøre navnet sitt kjent, så har Gordons visjon og arbeid gjennom livet tilrettelagt for den fenomenale innovasjonen og teknologiske utviklingen som omslutter livene våre, sier Harvey Fineberg, president i Gordon and Betty Moore Foundation.

Intels toppsjef Pat Gelsinger hyller Moore.

– Han etterlater seg en arv som har endret livene til hver eneste person på planeten. Hans minne lever videre, sier Gelsinger.

Sjef for Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3), Olav Skard, står på søkerlisten på den ledige jobben som direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet etter at Sofie Nystrøm gikk av i desember i 2023.
Les også

Profiltung søkerliste til jobben som NSM-direktør

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.