Silicon Valley sliter med verdiløse opsjoner

Ansatte må se langt etter superlønninger som medeiere i amerikanske IT-selskaper.

Silicon Valley sliter med verdiløse opsjoner

Ansatte må se langt etter superlønninger som medeiere i amerikanske IT-selskaper.

IT-bransjen er full av vekstkometer som raskt har steget kraftig i verdi. Kombinert med aggressive opsjonspakker lokker det mange ansatte som håper å få sin del av verdiskapingen.

Nå sliter imidlertid Silicon Valley med verdiløse opsjoner, eller rettere sagt opsjoner som har en innløsningskurs over dagens aksjeverdi. Med mindre markedet snur kraftig, gir de ingen gevinst for de ansatte.

Det kan få mange til å se seg om etter jobber andre steder, men samtidig er arbeidsmarkedet markant strammere nå enn for kort tid siden. Det er derfor langt fra sikkert at selskapenes aksjonærer vil være villig til å justere innløsningskursene eller utstede nye opsjoner.

Det er heller ikke snakk om at dette bare rammer oppstartsselskaper i en tidlig fase. Ifølge Wall Street Journal skal det være mange ansatte i internettgiganter som Yahoo og Google.

Prosessorutfordreren AMD sliter også. Der skal situasjonen være så ille at selskapet har kalt inn til en ekstraordinær generalforsamling for å justere innløsningskursen for 99 prosent av sine utstedte opsjoner. Selskapets aksjekurs har falt hele 76 prosent det siste året, og selskapet frykter masseflukt på tross av de usikre tidene.

Totalt skal hele 80 prosent av Silicon Valleys 150 største IT-selskaper slite med verdiløse opsjoner. Blant selskapenes toppsjefer skal hele 90 prosent av de sitte med opsjoner som har innløsningskurs over dagens prisnivå.

Noen har også repriset sine opsjoner allerede. Virtualiseringsspesialisten VMware var blant de som var først ute. Det forventes at flere vil følge etter.

Til toppen