Silicon Valley strammer inn

Investorene og gründerne har lært av dotcom-krisen, og nå er de føre var med oppsigelsene.

Silicon Valley har lært en lekse siden dotcom-tiden. Denne gangen satser de på å spare til beinet for å overleve, istedenfor å hente mer penger.
Silicon Valley har lært en lekse siden dotcom-tiden. Denne gangen satser de på å spare til beinet for å overleve, istedenfor å hente mer penger.

Investorene og gründerne har lært av dotcom-krisen, og nå er de føre var med oppsigelsene.

Silicon Valley var USA's redning da alle på 80-tallet trodde at Japan skulle bli verdens økonomiske stormakt.

Gründer-kulturen kombinert med investeringsvillige angel-investorer og ventureselskaper løftet frem IT-selskaper som skapte gigantselskaper på løpende bånd, og som igjen satte fart i sysselsettingen.

Disse investorene er godt kjent med at verdensøkonomien går opp og ned som i bølgetopper og bølgedaler, og mange av verdens største og mest suksessfylte IT-selskaper ble startet i en bølgedal. Det gjelder for eksempel giganter som Microsoft og Google.

Likevel er Silicon Valley alt annet en forskånet fra finanskrisen. Tvert i mot. Ventureselskapene har satt foten på bremsen, og bedt selskapene om å prioritere overlevelse fremfor vekst. De har gitt klar beskjed om at kostnadene skal kuttes, og at det innebærer oppsigelser.

- Oppstartsselskaper feiler ikke på samme måte som de pleide. De kjører ikke rett inn i veggen lengre, sier Brad Burnham, partner i ventureselskapet Union Square Ventures til International Herald Tribune.

Oppstartsselskaper feiler ikke på samme måte som de pleide Før dotcom-boblen brast brukte mange oppstartsselskaper penger som fulle sjømenn frem til kassen var tom. De satset som regel på at en ny runde med finansiering skulle redde dem. Det gjør de ikke denne gangen. Nå er det sparsomhet som gjelder, og dermed blir det oppsigelser.

Det er nettopp den strategien norske Nimsoft satset på da de som et av de første norske IT-selskapene tok en kraftig nedskjæringsrunde, på tross av at de nettopp hadde hentet inn hele 12 millioner dollar fra investeringsbanken Goldman Sachs.

IT-bloggen Techcrunch er en av verdens mest leste nyhetskilder for IT-nyheter. De har samlet sammen alle kjente opplysninger om IT-oppsigelser, og per 24. oktober hadde de kommet frem til at det var 19.683 stillingsoppsigelser i Silicon Valley.

Det forventes at det tallet vil øke kraftig i tiden fremover, og Techcrunch har gått så langt som å lage et eget skjema der lesere kan tipse om oppsigelser.

Selv om investorene nå har satt bremsene på i forhold til mer kapital, er det ingenting som tyder på at de stopper helt opp. De har isteden valgt å fokusere på selskaper som er i en veldig tidlig fase, slik at de kan bruke nedturen til å bygge seg opp - uten å bruke mye penger.

    Les også:

Til toppen