BEDRIFTSTEKNOLOGI

Silisium-brikker kan sprenge seg selv

En gruppe amerikanske forskere har funnet hvordan man kan lage silisium-brikker som sprenger seg selv, for eksempel hvis uvedkommende får tak i dem.

21. jan. 2002 - 14:17

En gruppe under ledelse av kjemiprofessor Michael Sailor ved University of California, San Diego har oppdaget at mikroskopiske flekker av gadolinium nitrat (GdNO3) trenger minimalt med energi for å eksplodere og antenne silisium og silisiumbaserte elektroniske komponenter som minne og prosessorer. I en artikkel i det tyske bladet Advanced Materials beskriver de teknologien som kan gi en rekke interessante anvendelser.

En popularisert utgave av denne artikkelen er gjengitt som pressemelding fra universitetet, datert 9. januar og siden bearbeidet av en rekke populærvitenskapelige blader, blant dem New Scientist og Science News.

Energien som kreves, kan komme i form av elektrisk spenning eller friksjon. Effekten ble oppdaget ved en tilfeldighet da en av Sailors medarbeidere prøvde å kløyve en gadolinium nitrat-dekket silisiumskive. Det var som å tenne på en kruttlapp, bortsett fra at flammen viste seg å være praktisk talt fri for forurensninger.

Kjemikere som de er, tenkte de straks at dette kunne brukes til å lage ørsmå emisjonsspektrometere for å analysere forurensning i grunnvann i felten, i stedet for å ta prøver tilbake til laboratoriet og analysere dem der.

De tenkte også på muligheten for å lage silisiumelementer på størrelse med støvpartikler, men med egen innebygget elektronikk og jetmotorer som antennes av små elektriske spenninger.

Militære som har reflektert over teknologien, ser for seg en ny type sikrere sprengstoff som ikke kan antennes mekanisk, men som krever elektroniske signaler.

De ser også for seg hvordan teknologien kan brukes til å lage selvødeleggende elektroniske kretser, for eksempel sensorer som samler informasjon bak fiendens linjer, og der programmet som overfører informasjonen til spionsentralen, avsluttes med signaler som gjør at kretsen sprenger seg selv.

Dette har fått populære tenkere til å forestille seg bærbar forbrukerelektronikk som ødelegger seg selv hvis noen stjeler det. Hvis noen rapper mobiltelefonen din, er det nok med en kodet tekstmelding for å gjøre den helt ubrukelig. Mer reflekterte tenkere, for eksempel i digi.no-redaksjonen, ser for seg med gru hvilke muligheter dette gir dagens stadig mer aggressive hackere.

Det skal være en smal sak å legge gadolinium nitrat i passende mengder i dagens måte å produsere silisiumbrikker på.

Prosjektet er finansiert av National Science Foundation og av DARPA (Defense Advanced Research Project Agency - de samme som i sin tid laget det vi i dag kjenner som Internett).

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.