FORBRUKERTEKNOLOGI

Silverlight 3 er klar for nedlasting

Kampen mot Flash tilspisser seg.

10. juli 2009 - 12:26

Microsoft er nå klare med versjon 3 av Silverlight, selskapets teknologi for rike webapplikasjoner.

Det betyr at selskapet trolig rekker fristen for å levere i tide før Windows 7 «går i trykken» denne måneden. Det nye OSet legges ut for salg 22. oktober.

Silverlight kan dessten lastes ned som plugin til en rekke nettlesere fra denne siden.

Treeren er tilgjengelig for Internet Explorer i versjonene 6/7/8, Firefox 2/3 og Safari 3 og 4. Norske Opera og Chrome fra Google støttes foreløpig ikke.

I tillegg har Microsoft lagt ut utviklingsverktøyet. SDK-en («software development kit») kan lastes ned fra denne siden.

Microsofts Silverlight er en direkte konkurrent av markedsledende Flash fra Adobe, som ifølge sistnevntes egne tall er installert på over 98 prosent av alle PC-er.

Versjon tre av Silverlight har en rekke nyheter.

En nyhet er at det er lagt inn støtte for såkalt maskinvareakselerasjon av avspilling, noe særlig eldre PC-er vil kunne dra nytte av. I tillegg har plattformen nå fått støtte for videoformater som H.264, AAC og MPEG-4.

Microsoft fremhever dessuten en teknologi kalt «smooth streaming», som skal gjøre det mulig å levere den samme videostreamen i ulik kvalitet tilpasset brukerens båndbredde og tilgjengelig datakraft.

Det skal nå også være mulig å kjøre Silverlight-kode uavhengig av nettleseren. Webapplikasjoner under denne plattformen skal med andre ord kunne benyttes direkte fra skrivebordet.

For en oversikt over alle nyhetene i versjon 3, se denne siden.

Silverlight-teknologien blir ventelig en viktig del av Microsofts kommende nettbaserte portefølje av kontorpakken Office, kjent som Office Web Applications.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.