UTVIKLING

Silverlight 5 er lansert

Microsoft vil støtte løsningen til i alle fall 2021.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. des. 2011 - 10:02

Microsoft lanserte fredag den femte utgaven av selskapets Silverlight-teknologi. Selskapet har lenge lovet at denne ville komme i år. Tidligere i høst antydet representanter for selskapet at utgivelsen skulle skje i november. Det greide Microsoft nesten.

Silverlight 5 er ikke den største eller viktigste, nye versjonen. Microsoft har restrukturert Silverlight-teamet og den opprinnelige lederen for det hele, Scott Guthrie, har fått andre oppgaver i Microsoft. Selskapet leverer likevel alt det som det lovet for et år siden, men har i perioden sagt veldig lite om Silverlights framtid som nettleserplugin. Fredagens annonsering ble stort sett begrenset til et blogginnlegg i Silverlight-bloggen.

Det er likevel ingenting som tyder på at satsingen på Silverlight som utviklingsplattform for Windows Phone er svekket.

Det som nå er klart, er at Silverlight 5 vil støttes av Microsoft, i form av sikkerhetsfikser, feilrettelser og andre nødvendige oppdateringer, helt fram til oktober 2021. I denne perioden skal nettleserne IE7, IE8, IE9, samt Windows-versjonene av Firefox 3.6 og nyere, og Chrome 12 og nyere, støttes. Firefox 3.6 og nyere vil også støttes på Mac, sammen med Safari 4 og nyere. Linux-brukere må benytte åpen kildekode-implementeringen av Silverlight, Moonlight, men den offisielle versjonen er to år gammel og er ikke kompatibel med nyere versjoner av Silverlight enn versjon 2.

Chrome for Mac, samt Opera for alle plattformer, støttes ikke – offisielt i alle fall.

Det er flere nyheter i Silverlight 5, men Microsoft trekker i særlig grad fram to av disse. Det ene er støtte for maskinvareakselerert dekoding av ubeskyttet H.264-innhold ved å benytte pc-ens grafikkprosessor (GPU). Dette kan gi en betydelig ytelsesforbedring i forhold til en løsning kun basert på CPU-en.

En annen viktig nyhet er at Microsoft med Silverlight 5 utvider «Trusted Application»-modellen over til nettleseren. Ved hjelp av en nøkkel i gruppepolicyregisteret og et applikasjonssertifikat kan man aktivere støtte for funksjonalitet som kun lokalt installert programvare har kunnet utføre tidligere. Dette inkluder tilgang til filsystemet og Component Object Model (COM), støtte for flere vinduer innenfor et hovedvindu (MDI) og mulighet for å kjøre systemspesifikk kode direkte fra Silverlight ved hjelp av P/Invoke.

Andre nyheter inkluderer støtte for Postscript vektorutskrift, en utvidet grafikkstakk med 3D-støtte som benytter XNA API-et på Windows-plattformen. Dette gir lavnivå-tilgang til GPU-en for tegning av verteks-shadere og lavnivå 3D-primitiver.

En mer omfattende gjennomgang av nyhetene i Silverlight 5 finnes i en serie med blogginnlegg som er tilgjengelige fra denne siden.

Silverlight 5 kan lastes ned her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.