Silverlight på mobilen i 2009

Mange smartmobiler vil få støtte for Microsofts Silverlight-teknologi.

Silverlight på mobilen i 2009

Mange smartmobiler vil få støtte for Microsofts Silverlight-teknologi.

At Microsoft planlegger en mobilutgave av selskapets Silverlight-teknologi, har lenge vært kjent. Men selskapet har sagt lite om når dette vil bli tilgjengelig. Under forrige ukes Professional Developers Conference avslørte Amit Chopra, senior program manager i Microsofts mobilgruppe, litt mer.

Under et foredrag, som er tilgjengelig her, fortalte Chopra og hans kollega Giordio Sardo at den offentlige testversjonen av Silverlight 2 for Mobile vil bli tilgjengelig i første kvartal av 2009.

Denne versjonen vil være det Microsoft kaller en Community Technlogy Preview.

Silverlight for mobilen skal i utgangspunktet fungere likt som dagens desktop-utgave, men med i alle fall én stor forskjell. Dynamic Language Runtime, som benyttes for å kjøre skriptspråk som IronRuby og IronPython, vil ikke være inkludert. Det er heller ikke sikkert at Deep Zoom-funksjonaliteten vil være inkludert.

Målet, ifølge Chopra, er å innføre så lite differensiering som mulig i Silverlight for Mobile, slik at alle mobiltelefoner med Silverlight støtter det samme. Derfor har Microsoft valgt heller å utelate store områder i stedet for å ha små detaljforskjeller i programmeringsgrensesnittene.

Chopra lover dessuten at Silverlight for Mobile, når den først kommer, kun vil ligge noen uker eller måneder bak Silverlight for PC-er når det gjelder ny funksjonalitet. De to utviklingsgruppene skal jobbe tett sammen. Det er ventet at Silverlight 3 for Windows og Mac OS X vil komme i 2009.

Chopra kunne ikke si noe konkret om når Silverlight for Mobile vil bli lansert, bortsett fra at Microsoft har et ønske om at dette skal skje så snart som mulig.

Mobilutgaven av Silverlight skal gjøres tilgjengelig for en eller annen utgave av Windows Mobile 6.x og nyere, samt for S60-baserte mobiler, i alle fall fra Nokia.

Selve installasjonen vil være omtrent like stor som PC-utgaven av Silverlight, antagelig i underkant av 4 megabytes. Silverlight for Mobile vil leveres sammen med en oppdatert utgave av .NET Compact Framework.

    Les også:

Til toppen