BEDRIFTSTEKNOLOGI

SilverStream: Alt-i-ett for web-applikasjoner

- Det vil ta minst to til tre år før Microsoft greier å sy sammen den verktøypakken vi tilbyr bedrifter som vil drive seriøst på internett, ekstranett og intranett, sier strategi-ansvarlige David Dewan i SilverStream.

Eirik Rossen
31. mars 1998 - 13:15

SilverStream beskriver seg selv i følgende ordelag: "Selskapet som bringer internettet til et nytt revolusjonært nivå med vår neste generasjons Web Application Platform. SilverStream-produktet er den mest omfattende løsningen som lar utviklere og avanserte brukere å enkelt utvikle og legge ut avanserte næringsapplikasjoner basert på både html og Java, med tilgang til både strukturerte relasjonsdatabaser og sider med rikt innhold."

Dette høres ut som et lenge etterlengtet svar på alle dine drømmer. Faktum er at anmeldelsene av produktet er svært positive, selv om versjonsnummeret til anmelderne er illevarslende 1.0. I Java Report i februar i år karakteriserer Stephen Platt fra testlaboratoriene til NSTL SilverStream som en "ganske fullstendig pakke med database, nettsted-design, web-tjener og Java-mellomvare, som lar deg bygge dynamiske nettsteder rundt Java." Maggie Biggs i InfoWorld er like positiv.

På Spring Internett World 98 i Los Angeles i begynnelsen av mars, vant SilverStream prisen for beste web-utviklingsprogramvare.

Kjernen og toppledelsen i selskapet SilverStream er den tidligere kjernen og toppledelsen i PowerSoft, kjent for produkter som PowerBuilder. De begynte å sysle med tanken om en plattform for web-applikasjoner da Sybase overtok PowerSoft. De fikk med seg en rekke flinke medarbeidere, og de fikk også en avtale som lar dem innlemme Sybases SQL Anywhere 5.0 i sin egen pakke, sammen med fritekstsøkeren SearchServer fra Fulcrum.

David Dewan.
David Dewan.

- Web-applikasjoner er noe mer enn tidligere tiders klient-tjener-applikasjoner, sier Dewan.

- Web-applikasjoner integrerer alt som er av kontorautomasjon, og strekker organisasjonens system ut til partnere og kunder. De er grunnlaget for en drastisk reduksjon av driftskostnader. De gir full frihet i valg av klienter, fra standard nettlesere til de fullstendig Java-baserte.

Java angripes i dag fra flere hold. For Dewan er det nok et argument for å bruke en integrert plattform som SilverStream.

- Vi bruker ikke annet Java i dag enn det Sun definerer som 100 prosent ren. Hvis Java skulle sprekke, vil vi ta på oss å sikre at Java-applikasjoner laget med SilverStream likevel kjører effektivt på alle plattformer. Det er vår garanti overfor våre brukere.

Dewan trekker fram tre sentrale budskap han vil formidle. Det første er at SilverStream omfatter en applikasjonstjener som svarer til behovene til store organisasjoner.

- I systemer med én tjener, er vi raskere enn alle andre unntatt Kiva, det som nå er kjent som Netscape Application Server. Når det gjelder systemer med flere tjenere, har vi ennå en del arbeid å gjøre.

Det andre budskapet er at SilverStream lar utviklerne arbeide både raskt og kreativt, og at også de første applikasjonene skal komme ut raskt.

- Vi har lagt opp en læringskurve som følger vår egen filosofi for programvareutvikling. I programvare får du hele tiden idéer på mer funksjonalitet som det kunne vært mer enn bare kjekt å ha i en applikasjon. Poenget er å få ut noe fort nok til at brukerne slipper til, og så utvide funksjonaliteten gradvis. I læringskurven for plattformen leder vi utviklerne gjennom de første skrittene, og så fører dem gradvis opp til det nivået der de får full uttelling for nye og gamle kunnskaper.

Det tredje er at SilverStream ivaretar integrasjonen mellom transaksjoner, innhold og kommunikasjon, for å lage ekte web-baserte applikasjoner.

- Et eksempel er et prosjekt vi var med på innen hjemmesykepleie organisert av et stort sykehus. Her er 2000 pasienter med hjemmesykepleieordning utstyrt med hver sin PC. Pleieren taster inn sine observasjoner og målinger, f.eks. blodtrykk og temperatur. Dette overføres til sykehusets dataanlegg og analyseres. Dersom analyseprogrammet oppdager illevarslende tegn, varsles automatisk pasientens faste lege via e-post eller via personsøker.

En av grunnene til at Dewan er i Norge akkurat nå, er lanseringen av SilverStream 1.5.

- Det vesentlige med oppgraderingen er bedringer på ytelsessiden. Vi har samarbeidet nært med Intel for å øke farten med opptil tre hundre prosent på enkelte prosesser. En annen faktor er egne flertrådede JDBC-drivere. En foreløpig test på en fire prosessors 200 MHz PentiumPro med 512 MG minne viser en kapasitet på 200 treff per sekund. Det er nok til å håndtere mange tusen brukere i et nettverk.

En annen nyhet er en beta-utgave av SilverStream for Suns operativsystem Solaris. Dewan forteller at det tok en dag å porte selve koden - og to måneder å teste den opp til beta-status. Hittil har SilverStream vært forbehold Windows NT.

En gang til høsten ventes versjon 2.0.

- Her vil vi ordne blant annet det som gjør at Kiva er bedre enn oss på flertjenersystemer. I arkitekturen for SilverStream la vi opp til at vi skal ha både belastningsutlikning (load balancing) og feiltoleranse i form av fail over (der de andre tjenerne overtar automatisk og umerkelig når en faller ut). Disse vil bli implementert i versjon 2.0.

Høstens oppgradering vil også gi utviklerne tilgang til html-utvidelsen XML. Dewan er opptatt av at ulike utviklerne må kunne tilpasse applikasjoner i forskjellige varianter til ulike brukertyper.

- Nå tilbyr vi tre varianter: html direkte til nettleseren, Java til nettleseren, og en selvstendig Java-applikasjon. Her går grensesnittet fra fattig til rikt, det gjør også nedlastingstiden. Det som skiller klientgruppene fra hverandre, er hvor ofte de faktisk bruker applikasjonen. XML gir et lavende-alternativ til Java i nettleseren, når bare html virker utilstrekkelig.

Dewan ser ikke at SilverStream har noen direkte konkurranse.

- I den øvre enden har du applikasjonstjenere som Kiva (Netscape) og Net Dynamics. Kiva er svært vanskelig å programmere, og koster rundt fire ganger så mye som oss. Net Dynamics er kommet til versjon 4.0 og ligger foran oss på områder som vi kommer til å ta igjen med versjon 2.0. Jeg oppfatter at vi er bedre enn dem på utviklerproduktivitet, og på kommunikasjon. De har ingen integrering med tekst søk eller med e-post.

Microsoft betraktes mer som en potensiell konkurrent.

- Microsoft har en rekke rimelige verktøy for den lave enden. På en måte har de all funksjonaliteten inne allerede, men det krever at kunden må være sin egen systemintegrator. Med SilverStream får du alt på ett brett. Det vil ta to til tre år før Microsoft vil være i stand til å tilby samme type integrering.

Dewan ser på Apptivity som representant for dem som gjør mye for Java, men som mangler nøkkelelementer som trengs for en fullstendig web-applikasjon, blant annet html-grensesnitt, kommunikasjon, web-tjener og tekstsøk. Men han anerkjenner deres evne til databaseintegrering.

SilverStream Norge ble etablert i september i fjor. Målet for daglig leder Egil Thomas Andersen er 50 til 80 kunder i løpet av året, og en omsetning på mellom sju og åtte millioner kroner. Også han har erfaring fra PowerSoft.

- Mottakelsen av SilverStream har vært enorm. På tre måneder føler jeg at vi er kommet like langt som på tolv måneder med PowerSoft. Vi har satset mye på å knytte til oss partnere, og har nå ni partneravtaler, med blant andre IntraDoc AS (datter til Posten SDS), New Media Science, Allianse Informasjonssystemer og Seven Mountains.

På kundelisten har Andersen Norsk Luftambulanse, Norsk Hydro Bergen, Børsen og Statoil, foruten Nutec - som digi.no kommer tilbake til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.