Simen Agdestein: - Internett har gitt sjakken et enormt løft

Simen Agdestein skal spille mot verden yngste stormester, 14 årige Etiennne Bacrot, under PC-EXPO på mandag. Matchen vil foregå på nettet, men publikum får gleden av å se Bacrot i levende live i Oslo Spektrum. Agdestein skal spille fra sin leilighet i Australia.

Simen Agdestein skal spille mot verden yngste stormester, 14 årige Etiennne Bacrot, under PC-EXPO på mandag. Matchen vil foregå på nettet, men publikum får gleden av å se Bacrot i levende live i Oslo Spektrum. Agdestein skal spille fra sin leilighet i Australia.

Frankrikes store sjakkyndling, Etienne Bacrot, kommer til Norge for å spille oppvisningsmatch mot Norges store sjakktalent og stormester Simen Agdestein. Bacrot har opparbeidet en enorm popularitet, og har til og med eget TV-show i sitt hjemland. I en alder av bare 14 år, er han dessuten verdens yngste sjakkspiller som har fått den såkalte stormestertittelen. Agdestein, på sin side, har også et imponerende rulleblad hva gjelder sjakkprestasjoner. Han ble stormester allerede som 18-åring, og har en rekke gode plasseringer fra internasjonale mesterskap. Høydepunktet i hans karriere var da han under en oppvisningskamp på Gjøvik i 1991 spilte uavgjort mot selveste (daværende) verdensmesteren, Anatolij Karpov.

Agdestein studerer for tiden i Australia og matchen mellom de to vil derfor foregå på nettet.

- Det blir spennede å spille over nettet. Dette er noe jeg ser frem til, sier Simen Agdestein til digi på telefon fra Australia.

Han tør tør ikke gjette på utfallet av mestermøtet.

- Så vidt jeg vet, har jeg høyere ELO rating enn Bacrot, selv om jeg har falt litt på listene den siste tiden, sier Agdestein og tilføyer at han strengt tatt mener sin egen rating er for lav. Agdestein har den siste tiden spilt få poenggivende turneringer, ettersom han har brukt mye tid på studier.

- Jeg vil likevel ikke tippe noe utfall. Det er alltid spesielt å spille over nettet, sier Agdestein som forklarer at han trives best når det er publikum tilstede. Slik det ser ut nå, blir Agdestein nødt til å sitte hjemme i sin leilighet, i heller ensomme omgivelser.

Nettet løfter sjakken
Agdestein forteller at han til vanlig ikke spiller sjakk på nettet, men først og fremst bruker det til å laste ned sjakkspalter og ulike partier. Men han understreker at Internett-utviklingen generelt er svært positiv for sjakken.

- Internett har gitt sjakken ett enormt løft hva gjelder publisitet. Sist jeg stilte opp i en match på nettet, tror jeg det ble generert 60.000 hits, sier Agdestein, som forklarer at også de ulike sjakklubbene på nettet er blitt enormt populære.

- Min venn, stormester Rune Djurhuus, er informatikkstudent og svært oppdatert på sjakkutviklingen på nettet. Han har fortalt meg at aktiviteten er stor på de ulike sjakklubbene på nettet. Mange stormestere er medlemmer, og jeg har planer om å melde meg inn i en av klubbene selv, avslutter Agdestein.

Matchen mellom Agdestein og Bacrot foregår i regi av Scandinavia Online (SOL Games), og vil finne sted på Telenor Internetts stand på PC-EXPO, tirsdag 22. april klokken 11. Matchen kan også følges direkte på Scandinavia Onlines SOL Games.

Til toppen