TELEKOM

Simkort i alt fra musefeller til biler

- Bare fantasien setter grenser, sier Telenor.

10. feb. 2011 - 11:15

Maskiner som snakker med hverandre er for lengst etablert som et viktig satsingsområde for telekombransjen. Det finnes nesten ikke den ting som ikke kan overvåkes eller styres med M2M-kommunikasjon (maskin til maskin).

Telenor er blant aktørene som ligger langt fremme på utvikling og leveranse av teknologien. De selger alene rundt 100.000 nye mobilabonnement til slik bruk årlig – og det er bare i Norge.

Brusautomater, sauer på beite, smarte strømmålere, biler, heiser, containere og større industrisystemer er eksempler på bruksområder.

Rent teknisk består løsningene av enheter med sim-kort og eventuelt GPS-sporing.

- Det er bare fantasien som setter grenser for hva dette kan brukes til, sier Telenors informasjonssjef Kristin Tønnessen til digi.no.

Selskapet kunngjør denne uken at de styrker satsingen på området. Mer konkret skal de tilby hele M2M-porteføljen til Telenor Connexion, et heleid datterselskap med sete i Sverige.

- Dette innebærer at vi kan tilby skreddersydde løsninger for høyvolum-kunder, for eksempel innenfor shipping eller oljeindustrien, som opererer globalt. Vi har med andre ord fått et globalt nedslagsfelt. Til mindre kunder i det norske markedet tilby vi standardiserte løsninger, sier Tønnessen.

Alarmbransjen, transport og logistikk er i dag selskapets viktigste kunder av slike tjenester. I takt med nye regler om automatisk avlesning av strømmålere og trafikkinformasjonssystemer venter Telenor at markedet vil mangedobles det neste tiåret.

Teknologien benyttes allerede for fjernstyring av kjøretøy. Nissan Leaf ble rett før jul ble kåret til årets bil for 2011. Her sørger M2M for at bilen rett og slett alltid er «online». Eieren kan blant annet sjekke batteristatus, brukshistorikk eller slå på varme- og kjøleanlegg via mobiltelefon eller pc, selv når bilen er parkert og motoren avslått.

Overvåkning av musefeller er blant de mer kuriøse eksemplene på teknologiens bruksområder.

- Hvis du driver en restaurant eller næringseiendom vil du helst unngå skadedyr. Da kan du sette ut feller og varsles med SMS ved fangst, sier Kristin Tønnesen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.