BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sint brev fra Microsoft til Nader

Microsoft markerte sin avvisende holdning til Ralph Naders "Appraising Microsoft"-konferanse som åpnet i går, gjennom et åpent brev. Nader har besvart brevet

Eirik Rossen
14. nov. 1997 - 16:15

Brevets hovedargument er at konferansen ikke legger opp til noen objektiv eller allsidig vurdering av Microsoft. Brevets forfatter, Microsofts vice president og COO Bob Herbold, går gjennom alle de tretti varslede talerne på konferansen, og forklarer hvordan de enten er kjente kritikere av Microsoft, talspersoner for konkurrenter, eller stått mot Microsoft i retten.

- Du og dine folk har avvist våre forslag om flere anerkjente deltakere i bransjen, og om observatører som har tilkjennegitt balanserte synspunkter på Microsofts forretningspraksis og produkter. For oss ville det å delta i miljøet dere har lagt opp til, være som å vandre inn i et bakholdsangrep med skarpskyttere på hver bakketopp. Det ville dessuten være å opphøye en begivenhet som uvilkårlig vil utvikle seg til et langt slag mot Microsoft, skriver Herbold.

Herbold peker videre på at den amerikanske programvareindustrien teller 7500 selskaper med 600.000 arbeidsplasser, og at den vokste sju ganger så raskt som USAs økonomi for øvrig i perioden fra 1987 til 1994.

- Det svarer ikke til bildet av en bransje som er svekket av mangel på konkurranse, skriver Herbold, og legger til at Microsoft Windows har bidratt til økningen i tallet på arbeidsplasser og til rimeligere databehandling ved å gjøre det mulig for programvare- og maskinvareleverandører å utvikle tusener av kompatible produkter.

Herbold erkjenner at Microsoft er USAs mest "synlige" programvarehus. Men han peker på at IT-næringens samlede årsomsetning er 1.100 milliarder dollar - 100 ganger Microsofts - og at Microsofts andel av programvareindustriens omsetning på 250 milliarder dollar, er under fire prosent. Av IBMs årsomsetning på 75 milliarder dollar, kan 13 milliarder dollar betraktes som programvare - 2 milliarder dollar mer enn Microsofts samlede omsetning på 11 milliarder dollar.

- Når selskaper klager over konkurrentenes vigør, er det et tegn på at de har problemer med å fornye seg eller holde fortjenesten mens prisene faller. Det behøver ikke bety at forbrukerne lider, skriver Herbold.

I et svarbrev offentliggjort noen timer seinere, skriver Ralph Nader at han gjentatte ganger har bedt Bill Gates og hans medarbeidere bidra til konferansen med talere og paneldeltakere, og at dette ville ha styrket konferansen.

- Problemstillingene på denne konferansen - hvordan vår økonomi bør struktureres, hvordan informasjon skal kontrolleres og spres - er livsviktige for vårt demokrati. De krever seriøs diskusjon. Microsoft har dessverre avvist anledningen til å delta i en meningsfull dialog på "Appraising Microsoft"-konferansen - selv om Bill Gates gjorde behovet for en nasjonal dialog om informasjonsbanen til et stort poeng i sin bok The Road Ahead .

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.