BEDRIFTSTEKNOLOGI

SIP slår sammen adressene dine

Tenkt deg å kunne kontakte kollegaen på telefonen, mobilen, per e-post eller via en lynmelding, alt med den samme adressen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 2004 - 14:12

Det kan være ganske vanskelig å få tak i venner eller kolleger hvis du ikke vet hvor de befinner seg eller hva de gjør for øyeblikket. Kanskje du må forsøke både mobiltelefonen, kontortelefonen, hjemtelefonen og e-post før du oppdager at vedkommende sitter i et møte og kun svarer på lynmeldinger.

Det finnes en løsning på dette, den kalles for SIP (Session Initiation Protocol). Ved hjelp av denne, kan brukere tilknyttet SIP-baserte tjenester nås ved hjelp av én eneste adresse, uansett hvilken kommunikasjonsformer vedkommende for øyeblikket er tilgjengelig på. Adressen er en URL-adresse ser omtrent ut som en vanlig e-postadresse, for eksempel sip:bill.gates@microsoft.com, men den skal kunne erstatte telefonnummeret til fasttelefonen hjemme, på kontoret og til mobilen, samt den vanlige e-postadressen din og adressen du benytter sammen med lynmeldingstjenester.

Brukeren skal kunne gi SIP-serveren beskjed om hvilke tjenester han eller hun er tilgjengelige der og da. Brukeren skal også kunne stille inn hvordan henvendelser fra ulike kontakter skal betjenes ved ulike tidspunkter. Får du en henvendelse fra arbeidsgiveren sent på kvelden, kan den for eksempel sendes rett til telefonsvareren.

SIP er en signaliseringsprotokoll som benyttes for å etablere sesjoner i IP-nettverk. En sesjon kan være en enkel, toveis telefonsamtale eller en multimediebasert konferanse med mange deltakere.

SIP har de siste årene blitt tatt i bruk som signaliseringsprotokoll for IP-telefoni (VoIP). Protokollen er en RFC-standard (RFC 3261) fra Internet Engineering Task Force (IETF), organisasjonen med ansvar for å administrere og utvikle mekanismene som utgjør Internett. Protokollen videreutvikles stadig.

SIP er en forspørsel-svar-protokoll som ligner mye på to andre Internett-protokoller, HTTP og SMTP, de grunnleggende protokollene for web og e-post. Ved å benytte SIP kan telefoni bli nok en webapplikasjon som enkelt skal kunne integreres med andre Internett-tjenester.

Hvordan kan du ta i bruk SIP?

Det avhenger av hvilken kommunikasjonsform du ønsker å benytte. Som nevnt er SIP blitt utbredt i IP-telefonbransjen, slik at en rekke produsenter kan levere SIP-kompatible telefoner eller terminaladaptere med innebygd SIP-klient. Men det finnes også klienter for ulike typer dataenheter, alt fra PDA-er til PC-er. For Windows XP-brukerne er Windows Messenger kanskje den mest kjente klienten med SIP-støtte. I tillegg må du finne deg en tjenesteleverandør. Det er uklart om noen kan levere slike tjenester i Norge i dag, selv om flere selskaper leverer IP-telefoni-tjenester også til privatpersoner.

Svenske Microdatorn har en artikkel hvor ansatte i de svenske selskapene Digisip og Hotsip forteller mer om løsninger og tjenester, samt problemer som gjerne oppstår når SIP-trafikken skal gå via rutere og brannmurer. De to selskapene leverer henholdsvis SIP-baserte tjenester og programvare.

I tillegg finnes det mye informasjon på nettstedet SIP Center.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.