Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

SIPphone lar deg ringe gratis verden over

Den selvkonfigurerende IP-telefonen SIPphone selges to og to for 130 dollar, og inntil videre er bruken helt gratis.

Et nytt selskap, SIPphone, stiftet av den amerikanske IT-gründeren Michael Robertson – kjent for blant annet MP3.com og Lindows – satser på en løsning som skal bringe IP-telefoni ut til massene. Telefonapparatene selges parvis for 129,99 dollar (ja, da får du to apparater), og selskapets katalogtjeneste er inntil videre gratis.

Som bildet viser, ser apparatet ut som en vanlig moderne fast telefon med avlang skjerm. SIPphonen koples direkte til bredbånds Internett gjennom en vanlig Ethernet-kabel, og konfigurerer seg selv straks den merker at den har et signal. Hvert apparat har et eget innebygget telefonnummer, som kan brukes uansett hvor det koples til Internett – praktisk når du flytter eller reiser. Apparatet kan brukes fra innsiden av brannmurer, og nytter dynamisk IP-adressering.

Haken er selvfølgelig at en SIPphone inntil videre bare kan brukes mot andre SIPphoner. Telefonnumrene følger det amerikanske mønsteret, og er lagt opp med tanke på en mulig framtidig integrering mot det vanlige telefonnettet, siden de alle er 11-sifrede numre som begynner med 1-747, der 1 er USA og 747 er tallkoden som svarer til bokstavene SIP på telefontastaturet. SIP – Session Initiation Protocol – er IETFs signaleringsprotokoll for IP-telefoni. SIPphone-katalogen tilbyr også spesielle tjenester der 747 er erstattet av 800 eller andre kjente kombinasjoner, også kortnumre som 411 for tilgang til nyhets- og underholdsningstjenester. Skjermen på telefonen viser nummeret til den som ringer deg. SIPphone-katalogen er tilgjengelig for registrerte brukere på et eget nettsted. Abonnentene har også tilgang til å tilpasse sitt nummer, innenfor visse grenser.

I tillegg til SIP og andre nødvendige protokoller for å håndtere IP-telefoni direkte mellom dem, har hver SIPphone "de nyeste komprimeringsteknikkene som gjør at lyden blir best mulig".

Hjemmebrukere forsikres at de vil kunne kople telefonen direkte til en ruter eller svitsj, og så kunne begynne å ringe uten problemer. Internett-forbindelsen vil kunne deles med en PC, men det advares at store filoverføringer vil kunne forstyrre taleforbindelsen. Hvis tilkoplingen skjer bak en brannmur, kan det være nødvendig å spesifisere for brannmuren at SIP-trafikk skal tillates. Det understrekes at SIPphone krever bredbånd – ISDN holder ikke.

I et intervju med ComputerWire – som skjemmes av journalistens vrangforestilling om at SIPphone ikke koples direkte til Internettet, men til en USB-utgang på en påslått og internettilkoplet PC – sier gründer Michael Robertson at han først og fremst er opptatt av å få mange brukere, og at det er grunnen til at bruken av SIPphone er gratis, og til at telefonene er såpass rimelige. Han håper etter hvert at det SIP blir såpass utbredt at ulike SIP-nettverk vil kunne koples til hverandre, og eventuelt også til det vanlige nettet for fast telefoni.

– [Bruken av SIP] blir først næringsmessig interessant når vi har en halv eller en hel million brukere, uttaler han.

Da regner han med at SIPphone vil kunne tjene penger på å tilby tilleggstjenester som video.