BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sircam stadig øverst på virustoppen

Virusverner Kaspersky Lab har sluppet sin "Virus Top Twenty" for oktober. Sircam er fortsatt verdens mest spredende, selv om andelen har minket.

1. nov. 2001 - 14:38

Kaspersky Lab opprettet sin "Virus Top Twenty" liste for første gang i forrige måned. Mens andre virusvernere samler statistikk fra egne kunder, henter Kaspersky Lab også tall fra brukere som har valgt konkurrerende verktøy. En annen faktor som bidrar til å gjøre Kaspersky-statistikken mer omfattende andre andre, er at det innhentes tall for både hjemmebrukere, profesjonelle brukere og tilbydere av gratis e-posttjenester.

I både september og oktober er de fem verste Internett-ormer og ikke virus i egentlig forstand. De to mest spredende i oktober er de samme som i september, Sircam og Hybris, I september hadde Sircam flertall alene, nå er den falt til 44,9 prosent av de registrerte smitteforsøkene. Hybris-andelen er også falt. Men de to utgjør stadig nesten 60 prosent av smitteforsøkene.

Tredjeplassen i oktober er ny. Anset ble oppdaget i forrige uke og har hatt sin primære spredning i Tyskland. Den forårsaker ingen ødeleggelser, men nøyer seg med å sende e-post til alle e-postadresser som den finner i html-filer på offerets lokale disker. Vedlegget heter ants3set.exe.

Nimda kommer langt ned på listene i både oktober og september, selv om ormen i følge Trend Micros månedsoversikt fortsatt finnes på et stort antall datamaskiner. De fleste av disse kan følgelig antas å være servere med svært lite nedslagsfelt.

Her er Kasperskys fem på topp for de to siste månedene (prosentene er andel totalt registrerte smitteforsøk):

Orm/virus oktober september
Sircam 44,9 % 53,5 %
Hybris (family) 14,6 % 19,0 %
Anset 5,2 % ny
Magistr.a 3,8 % 2,6 %
HappyTime 3,5 % 1,3 %I-Worm.Sircam 44,9 %
I-Worm.Hybris (family) 14,6 %
I-Worm.Anset 5,2 %
I-Worm.Magistr.a 3,8 %
I-Worm.HappyTime 3,5 %
Macro.Word97.Thus (family) 2,5 %
I-Worm.LoveLetter (family) 2,5 %
I-Worm.Magistr.b 2,4 %
Macro.Word97.Ethan 1,7 %
Backdoor.Death 1,1 %
Macro.Word97.Flop 1,1 %
Macro.Word97.Mxfiles 0,9 %
Win32.Parite 0,7 %
I-Worm.Nimda.a 0,7 %
I-Worm.Nimda.e 0,7 %
JS.Trojan.Seeker (family) 0,6 %
I-Worm.Stator 0,5 %
Backdoor.Nethief (family) 0,4 %
Stoned.AntiExe 0,4 %
Backdoor.IRC.Cloner 0,4 %
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.