BEDRIFTSTEKNOLOGI

Siste oppdatering til Windows XP

Bør kobles fra internett.

Etter i dag vil ikke Microsoft gi ut nye sikkerhetsoppdateringer til Windows XP og Office 2003.
Etter i dag vil ikke Microsoft gi ut nye sikkerhetsoppdateringer til Windows XP og Office 2003. Bilde: Jeff Christensen/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. apr. 2014 - 10:36

I kveld kommer de aller siste, fritt tilgjengelige sikkerhetsoppdateringene til Windows XP. Windows XP var det første operativsystemet med Windows NT-kjerne som også var rettet mot forbrukere. Det ble en enorm suksess, så vellykket at millioner av mennesker verden over fortsatt bruker det.

Windows XP vil fortsette å være like trygt som tidligere i en stund til framover. Men fordi XP har mye felles kode med nyere Windows-utgaver, tyder alt på at mange framtidige avsløringer av sikkerhetshull i Windows også vil berøre Windows XP. Mens disse sikkerhetshullene vil bli fjernet i Windows Vista og nyere, vil de forbli åpne i Windows XP.

Situasjonen er forøvrig identiske for Office 2003. Denne siste utgaven av Office uten «ribbons» vil heller ikke få nye sikkerhetsoppdateringer etter i kveld.

Det er ikke noe problem å bruke Windows XP eller Office 2003 i framtiden, så lenge man ikke utsetter systemene for skadevare. Har man en Windows XP-maskin som bare brukes til bestemte oppgaver og ikke er avhengig av nettverk, er det ingenting i veien for å la maskinen fortsette å ha den rollen. Men maskinen bør ikke være koblet til noe nettverk – både for å unngå av maskinen infiseres og for å unngå at den infiserer andre maskiner.

Hvor mange som faktisk bruker Windows XP, vet kun Microsoft. Tall fra NetMarketShare og StatCounter antyder at mellom 17 og 28 prosent av alle pc-brukere benytter det gamle operativsystemet. Men tallgrunnlaget er basert på nettleserbesøk på visse nettsteder. Det finnes trolig mange Windows XP-maskiner hvor nettleseren sjelden eller aldri er i bruk.

Alternativene

Til tross for at den offisielle sluttdatoen har vært kjent i lang tid, kan det virke som at denne dagen kommer nesten som julekvelden på kjerringa for mange.

For mange vil det enkleste være å kjøpe en ny datamaskin med et oppdatert operativsystem. Men noen likevel kunne støte på problemer fordi de har programvare og data som ikke fungerer sammen med nyere eller andre operativsystemer. En del slike brukere, blant annet myndighetene i Nederland og Storbritannia, har valgt å betale Microsoft millionbeløp for å kunne få enda litt mer tid til å skifte ut Windows XP. Til digi.no forteller Christine Korme ved Microsoft Norge at det også er kunder i Norge som har valgt å gjøre dette. Hun forteller også at XP-bruken er lavere i Norge enn i mange andre land.

Er man ikke avhengig av programvare som er låst til Windows XP, er alternativene flere. Er maskinvaren relativt ny eller kan oppgraderes for en billig penge, kan man ofte kjøre en nyere Windows-versjon på systemet. Er man ikke avhengig av programvare som kun finnes til Windows, kan et gratis Linux-basert operativsystem også fungere fint for mange. Dersom maskinvaren gammel, finnes det flere Linux-distribusjoner som skal være tilpasset nettopp dette.

Men når man først står ved en korsvei som dette, bør man også vurdere alternative systemer som Chromebooks, nettbrett eller Mac.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.