RESULTATERFINANS

Siste reis for fallen mester

Datagrafikken til «Jurassic Park» gjorde SGI stor og berømt. Restene har gått på billigsalg.

SGI Prism, det siste familiebildet av de berømte visualiseringsmaskinene.
SGI Prism, det siste familiebildet av de berømte visualiseringsmaskinene.
2. apr. 2009 - 08:35

Skjebnen til visualiserings- og tungregneselskapet SGI ble avgjort i går.

Først fikk SGI innvilget kreditorvern under kapittel 11 i den amerikanske konkursloven. Så avtalte de å selge det meste av SGI til Rackable Systems, en leverandør av servere og lagring til mellomstore og store datasentraler, for 25 millioner dollar.

At salget skjer mens SGI er vernet mot kreditorene innebærer at Rackable slipper å stå ansvarlig for SGIs samlede gjeld på 562 millioner dollar. SGI anslår selv at det er verdier for 390 millioner dollar i selskapet.

SGI slo seg opp tidlig på 1990-tallet da datagrafikken til filmer som Jurassic Park og Terminator 2 ble kjørt på deres maskiner. I 1997 oppnådde de en årsomsetning på 3,7 milliarder dollar. Aksjen kostet over 30 dollar, markedsverdien var 7 milliarder dollar, og SGI hadde nesten 11 000 ansatte.

Fra tidlig på 2000-tallet bar det nedover. Kjøpet av Cray Research for 740 millioner dollar viste seg å være en dårlig forretning. Beslutningen om å satse på Intel Itanium måtte gjøres om, og for Xeon-satsingen SGI byttet også operativsystem fra egen Unix til Linux. Selskapet gjorde seg fortsatt gjeldende innen tungregning, blant annet ved NTNU i Trondheim, og innen visualisering. SGI har likevel markert seg som leverandør av superdataanlegg helt til det siste. På den nyeste «Top 500»-listen over verdens kraftigste supermaskiner, fra november, inntar SGI tredje plassen med «Pleiades», et Altix ICE-system installert ved NASA Ames i Moffett Field, California, med 51.200 firekjernede Xeon-prosessor.

I mai 2006 søkte SGI ly under kapittel 11 i den amerikanske konkursloven, og framsto med ny forretningsplan et halvt år seinere. Mange kunder vendte likevel ryggen til, blant annet NTNU som valgte IBM da de skulle oppgradere.

SGI Prism, det siste familiebildet av de berømte visualiseringsmaskinene.
SGI Prism, det siste familiebildet av de berømte visualiseringsmaskinene.

I regnskapsåret som ble avsluttet i juni i fjor var omsetningen nede i 354 millioner dollar.

I dager det under 1200 ansatte igjen. Aksjen ble priset til 0,41 dollar før konkursvernet og avtalen med Rackable ble kjent.

Rackable-sjef Mark Barrenechea beskriver kjøpet mer som en sammenslåing. Rackable er klart mindre, med bare 300 ansatte. De ble stiftet i 1999 og hadde en periode svært kraftig vekst, før Dell våknet og skjerpet konkurransen. De siste fem kvartalene er gjort opp med negativt resultat.

Kjøpet ventes fullført i løpet av 60 dager. Det omfatter SGIs internasjonale forretninger, selv om disse ikke er en del av konkursprosessen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.