UTVIKLING

Siste utkast til felles Ajax-komponent

W3C med nytt forsøk på å fullføre XMLHttpRequest-spesifikasjonen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. nov. 2009 - 13:41

W3Cs Web Applications (WebApps) Working Group meldte i slutten av forrige uke at det siste arbeidsutkastet til XMLHttpRequest-spesifikasjonen nå er tilgjengelig. Eventuelle kommentarer til utkastet må være arbeidsgruppen i hende innen den 16. desember.

Med mindre det kommer tungtveiende forslag til endringer, vil trolig dagens utkast også utgjøre den endelige spesifikasjonen for XMLHttpRequest-objektet, som implementerer et grensesnitt tilgjengeliggjort av en skriptmotor for å utføre HTTP-klientfunksjonalitet, typisk å sende data til eller å hente data fra en server.

XMLHttpRequest er gjerne en sentral komponent i metoden som gjerne kalles for Ajax (Asynchronous JavaScript and XML). Men i likhet med Ajax-navnet er også XMLHttpRequest-navnet potensielt villedende.

Dataene som utveksles med XMLHttpRequest kan være i hvilket som helst tekstbasert format, ikke nødvendigvis XML. Spørringer kan dessuten, ifølge spesifikasjonen, gjøres via både HTTP og HTTPS. Enkelte implementeringer støtter også andre protokoller.

XMLHttpRequest ble opprinnelig utviklet av Microsoft, men støttes i dag av alle de vanlige nettleserne. Implementeringen av objektet i de ulike nettleserne har i alle fall tidligere vært ganske så forskjellig. Hensikten med W3C-spesifikasjonen er derfor å få nettleserleverandørene til å samles rundt én felles måte å løse dette på.

Den kommende spesifikasjonen bygger blant annet på enkelte deler av den kommende HTML5-spesifikasjonen. Disse delene må støttes av nettlesere som skal støtte XMLHttpRequest-spesifikasjonen.

Arbeidet med XMLHttpRequest-spesifikasjonen har ikke gått helt som planlagt. Allerede i februar 2007 meldte arbeidsgruppen om utgivelsen av det som skulle bli det siste arbeidsutkastet til standarden, men tilbakemeldinger arbeidsgruppen da mottak førte til at det måtte gjøres betydelige endringer i spesifikasjonen. Siden den tid har det kommet flere nye arbeidsutkast før det forhåpentligvis endelige utkastet nå foreligger.

Arbeidsgruppen har også i snart to år jobbet med utvidelse av spesifikasjonen, XMLHttpRequest Level 2. Denne skal støtte blant annet spørringer på tvers av nettsteder/tjenester, fremdriftshendelser og håndtering av bytestrømmer for både mottak og sending.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.