BEDRIFTSTEKNOLOGI

SiteFinder tidoblet trafikken til VeriSign.com

SiteFinder-tjenesten tidoblet trafikken til VeriSigns nettsted. Selskapet trenger pengene for å øke sikkerheten.

7. okt. 2003 - 07:52

En undersøkelse offentliggjort i går av Berkman Center for the Internet and Society ved Harvard University viser at SiteFinder-tjenesten tidoblet trafikken til nettstedet VeriSign.com. Tjenesten dukket plutselig opp i midten av september, men ble midlertidig trukket sist lørdag kveld i håp om en avklaring med ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), institusjonen som har det øverste ansvaret for domenenavn på Internett.

    Les også:

Før – og etter – SiteFinder utløser det å taste inn feil internettadresse i nettlesernes adresselinje en feilmelding. SiteFinder erstattet denne feilmeldingen med en omdirigering til nettstedet VeriSign.com, der man fikk tips om internettadresser som ble skrevet noenlunde likt det man hadde tastet inn. Man fikk også en mer generell søkemulighet. Straks SiteFinder ble innført, økte den daglige trafikken til VeriSign.com fra tre til fire millioner brukere, til 37 millioner brukere, viser Harvard-undersøkelsen. Samtidig falt tallet på brukere av MSN fra 237 millioner per dag til 218 millioner per dag. Microsofts nettleser Internet Explorer har en egen rutine for å omdirigere feilskrevne internettadresser til MSN, som SiteFinder satt ute av spill.

Både MSN og VeriSign.com er reklamefinansierte, og den voldsomme trafikkøkningen generert av SiteFinder innebar store inntekter. VeriSign mener de er nødt til å finne nye måter å tjene penger på, blant annet for å opprettholde sine investeringer i domenenavnsystemets sikkerhet. De viser blant annet til at domenenavnservere verden over har vært gjenstand for distribuerte tjenestenektangrep, og at takket være investeringer i sikkerhet, har VeriSign-serverne i liten grad vært rammet av disse angrepene.

Harvard-undersøkelsen viser også at internettilbydere i noen land utenom USA, særlig Kina, men også Hellas, Sør-Korea og Russland, tok tiltak for å sette SiteFinder ute av spill, blant annet ved å ty til en endret utgave av BIND (Berkeley Internet Name Domain), den mest utbredte applikasjonen for domenenavnservere.

På en pressekonferanse i går sa VeriSign at selskapet var i ferd med å sette seg inn i Harvard-undersøkelsen, og at de vil vente med å kommentere den. De la fram sin egen undersøkelse som viste at 80 prosent av internettbrukerne foretrekker å omdirigeres av SiteFinder til VeriSign.com, framfor å vises den gamle feilmeldingen. De understreket igjen at nedleggelsen av SiteFinder er midlertidig, og at ICANN, etter deres mening, ikke har myndighet til å blande seg opp i hva slags tjenester VeriSign yter til brukere som taster inn ikke-eksisterende internettadresser. VeriSign mener ellers at ICANN ikke har dokumentert påstander om at SiteFinder har påført spamfiltre og andre tjenester store problemer, og har organisert en egen ekspertgruppe for å evaluere påstandene.

I dag har ICANN innkalt til møte i sin rådgivende komite for sikkerhet og stabilitet på Internett, der også VeriSign er invitert. Om tre uker skal ICANN holde et annet møte for å diskutere SiteFinder-erfaringen på bredere basis, der VeriSign er innkalt for å legge fram sine tall og undersøkelser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.