Sitt helt stille 22. august

Båtførere, piloter og fjellvandrere som bruker GPS til å manøvrere, bør sjekke GPS-mottakeren sin. Søndag 22. august kan det bære rett i fjellveggen dersom du har uflaks.

Båtførere, piloter og fjellvandrere som bruker GPS til å manøvrere, bør sjekke GPS-mottakeren sin. Søndag 22. august kan det bære rett i fjellveggen dersom du har uflaks.

Som om ikke nyttårsaften skulle være nok, en del brukere står også overfor et annet mulig datahavari i nær fremtid. Det har lenge vært kjent at navigasjonssystemet GPS har et datoproblem, men nå advarer amerikanske myndigheter eiere av eldre GPS-mottakere mot et snarlig dataproblem, skriver avisen San Jose Mercury News.

GPS-systemet består av 24 satellitter som gir deg en svært nøyaktig posisjon for hvor på kloden du befinner deg. Systemet er eid av det amerikanske flyvåpenet, men brukes av mange bedrifter. Etter hvert som prisen har falt til noen tusenlapper og mottakerne får plass i hånden, har stadig flere privatpersoner skaffet seg det nyttige hjelpemiddelet.

At din gamle GPS-mottaker kan feile 22. august skyldes ikke et datoproblem, men at satellittene i GPS-systemet teller uker. Søndag 22. august har det gått 1023 uker siden oppstarten. At systemet igjen starter på null vil forvirre en del eldre GPS-mottakere og føre til at de viser gale koordinater, noe som fort kan føre til alvorlige ulykker (se peker til tidligere sak nedenfor).

I går gikk den amerikanske regjeringen ut og advarte med bred pensel alle brukere med GPS-utstyr om å sjekke at det håndterer ukeproblemet.

- En rekke fotturister, båtfolk og campingturister bruker GPS-utstyr. Vi er svært opptatt av deres sikkerhet, sier Steve King, pressetalsmann i det amerikanske Innenriksministeriet til San Jose Mercury News.

En del mottakere vil ikke fungere etter 22. august, mens for noen enheter er det nok å bli skrudd av eller å bli oppgradert med ny programvare.

Til toppen