Sjansene øker for ny Vista-utsettelse

Sjansen for enda en Vista-utsettelse øker - Microsoft har lovet alt for mange prosjekter lansert samtidig. Her er alt de må rekke i høst:

Sjansen for enda en Vista-utsettelse øker - Microsoft har lovet alt for mange prosjekter lansert samtidig. Her er alt de må rekke i høst:

Arvtageren er sterkt forsinket og Microsoft har utsatt lanseringen en rekke ganger, til fortvilelse for både PC-bransjen og kunder som har betalt abonnement-lisenser som skal gi dem nyheter med jevne mellomrom.

Nå øker sjansene for nok en utsettelse - indikatorene er mange. Microsoft har tidligere lovet at Pro-versjonen av Vista skal komme før jul, mens den billigere og litt enklere konsument-versjonen skal komme rett over nyttår.

Men under en finansanalytiker-treff i Redmond i går ville ikke Microsoft gjenta disse løftene og kan offentliggjort første forsiktige innrømmelse av en ny utsettelse.

"Vi vil lansere Windows Vista når det er klar" var svaret nervøse finansanalytikere fikk fra Microsofts server-sjef Kevin Johnson i går. Nylig skal selv Bill Gates under et besøk i Afrika ha sagt at det er en "80 prosent sjanse for en lansering i januar".

USAs ledene meglerhus, Goldman Sachs, forteller nå sine kunder at de tror lanseringen kommer i mars eller april, noe som vil utsette store Vista-inntekter. Og Gartner, kjent for sin skepsis til store Windows-oppgraderinger, spådde allerede i mai en utsettelse til andre kvartal.

Under konferansen forsøkte Microsofts finansdirektør Chris Liddell å berolige analytikerne ved å påpeke at "hvis det kommer en utsettelse, for eksempel på et kvartal, vil det redusere omsetningen med 200-400 millioner dollar, noe som ikke er signifikant."

Men kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Eirik Lae Solberg, forteller at Microsoft ikke har endret sine lanseringsplaner for Vista og at selskapet fortsatt tar sikte på å lansere Pro-versjonen i november.

Hvis det skulle komme en utsettelse vil den ikke bare Microsoft selv - julesalget til både et næringsliv som skal bruke opp sine budsjetter og alle privatkundene veier veldig tungt for PC-bransjen. Hvis alle vet at det kommer et nytt operativsystem om et kvartal og utsetter sine kjøp, vil nettopp en utsettelse fra jul til over nyttår få store konsekvenser for PC-bransjen.

Microsoft har reorganisert Vista-utviklingen flere ganger, men det er to faktorer som trolig bidrar spesielt til sjansen for en ny utsettelse:

Den ene er rett og slett utviklingskøen. Microsoft har aldri hatt så mange store og tunge prosjekter samtidig på trappene, viser en kjapp opptelling digi.no har gjort. I tillegg til et tidspress på utviklerne, legger det også et enormt press på mange andre funksjoner i selskapet, ikke minst markedsføring og toppledelsen.

Microsoft skulle egentlig hatt friere hender - Office 2007 som skulle vært ferdig og i salg i oktober. Men ytelsesproblemer gjorde at Microsoft i juni utsatte lanseringen til slutten av året - samtidig med Vista.

Microsoft er også under et stort press fra Google og har en rekke nye internett-tjenester under samlebetegnelsen Live som skal ferdigstilles. Live Messenger er ute, men Microsoft jobber med en rekke andre.

Så kommer hele det nye Zune-prosjektet, som i tillegg til selve MP3-spilleren(e) også trolig skal servere en forbedre musikkbutikk. Den første Zune-spilleren skal lanseres i høst.

Microsoft har også lovet at deres veldig viktige Exchange epost-server skal komme i en ny versjon tidlig neste år.

I tillegg kommer flere andre produkter, blant annet tre nye grafikk-programmer som skal angripe Adobes stålgrep på bilde, design og tegnemarkedet. Microsoft delte ut de første beta-versjonene av Expression-produktene i november 2004 - for over halvannet år siden.

Microsoft lanserte tidligere i sommer en såkalt offentlig beta-versjon av Vista som alle kunne laste ned. Den skal inneholde alt det ferdige produktet skal ha, Microsoft kan ikke rekke noe mer enn feilretting nå.

Men det skal blant annet være en kritisk ny funksjon som ikke fungerer skikkelig:

Vista skal gi IT-sjefene større kontroll ved å la dem låse oppsettet bedre. I dagens Windows krever mange programmer at brukeren har administrator-rettigheter.

At brukere installerer nye programmer og endre innstillinger fører til mye driftsproblemer, noe Vista i utgangspunktet skal løse, men dette skal i følge cnet.com ikke fungere skikkelig.

Å løse dette problemet, som mange IT-sjefer er blitt lovet, kan ta tid.

Til toppen