Sjefen kan lokalisere deg hele året

Ved å sende en tekstmelding kan du nå finne ut hvor dine venner, uvenner, ansatte, kolleger, eller andre befinner seg. Men bare dersom de har gitt samtykke til det.

Før pleide det første spørsmålet i en telefonsamtale være: "Hei! Hvordan går det?", "Hvordan har du det?" eller liknende. Nå åpner man gjerne samtalen med: "Hei! Hvor er du?"

Men dersom NetComs nye lokaliseringstjeneste tar av, må vi finne på noe annet å spørre om. For eksempel "Hvordan har du det?"

I disse dager lanserer mobilselskapet en tjeneste der du på egen mobil kan få vite ganske nøyaktig hvor en annen mobil befinner seg. - Det betyr at du kan sjekke hvor kompisen din er, eller om kollegaen er i utlandet, sier NetCom-produktsjef Arne Rødseth til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

På mobilen skriver du for eksempel "finnvenn Kari" som en vanlig tekstmelding. Noen sekunder senere blinker det på displayet at Kari - eller i alle fall hennes mobiltelefon - befinner seg i Gjøvik sentrum, 42 kilometer unna, retning nord.

Kari vet ikke at du søker henne opp akkurat nå, men har på forhånd godkjent at du kan gjøre det. Og hun kan når som helst stenge av denne muligheten.

- Tjenesten er lagt opp slik at du kun kan bli lokalisert av andre etter eget samtykke. Både den som lokaliserer og den som blir lokalisert må registrere hverandre på tjenesten og logge seg på. Det er også lett å skru av lokaliseringstjenesten, understreker Rødseth.

GSM-nettet ser hvilken basestasjon, og i hvilket område telefonen er. Nøyaktigheten er avhengig av tettheten på basestasjonene (mobilmastene). Når du lokaliserer noen i de største byene vil nøyaktigheten variere fra 200 meter og opp mot et par mil i utkantstrøk. Du vil imidlertid alltid få opplyst stedsnavn/bydel og kommune - og hvor langt unna den du søker befinner seg. Dersom vedkommende er i utlandet får du tilbakemelding om hvilket land han/hun er i.

Til toppen