Sjefen snuste i e-posten - fikk smekk

Et datafirma på Høvik ville legge frem en oppsagt medarbeiders e-post som bevis, men ble punktert av dommeren. Sjefen har ikke noe med å snuse i e-posten din.

En tidligere ansatt i et datafirma på Høvik er nå i retten, hvor han beskylder firmaet for usaklig oppsigelse. Firmaet på sin side, ville legge frem e-post som skulle bevise at mannen er illojal, men ble stoppet tvert av dommer Jens-Sveinung Wegner, skriver Asker og Bærums Budstikke.

Mannen måtte gå på dagen da arbeidsgiveren fant e-post som viste at han var i forhandlinger med en konkurrent av selskapet. Han var allerede i oppsigelsestiden da dette skjedde, og hadde tidligere fått beskjed om at det var greit at han så seg om etter ny jobb i denne perioden. Senere ble denne tillatelsen trukket tilbake, og et par uker etter det igjen oppdaget arbeidsgiveren at mannen hadde fått e-post fra en konkurrent, skriver avisen.

Les også

Arbeidsgiveren lette deretter gjennom mannens e-post og fant 14 meldinger som hadde gått mellom den oppsagte og konkurrenten. Å legge frem disse som bevis i rettssalen ble ikke aktuelt - mannen selv protesterte, og dommer Wegner sa seg enig: "uthentingen av meldingene må anses som utilbørlig" og vil oppfattes som "klart krenkende" for den som får en slik gjennomgang av e-posten sin, heter det i kjennelsen.

Sjefen, og datafirmaet, får dermed en smekk på fingrene og ikke lov å legge frem e-posten som bevis når saken starter til høsten.

Wegner skriver også at det er å sammenligne med at arbeidsgiver avlytter telefonen, siden e-post har utviklet seg til en uformell kommunikasjonsform som nærmer seg den muntlige.

Høvik-firmaets utenlandske morselskap har i sitt reglement fastslått at sjefen skal kunne overvåke både e-post og internettsurfing.

Tingretten fant det ikke sannsynlig at de ansatte var tilstrekkelig opplyst om at dette kunne skje, og Wegner mener personvernet er et viktigere prinsipp enn bedriftens ønske om å hindre konkurranse eller kontrollere de ansatte, ifølge Budstikka.

Til toppen