RESULTATERFINANS

Sjefer som blir millionærer

En rekke direktører i Merkantildata og NetCom realiserte onsdag milliongevinster på sine opsjonsavtaler. Det er bra for dem, for selskapene og for eierne, men direktørene i NetCom er forferdelig risikoaversje.

Jørgen Christiansen
18. nov. 1998 - 17:44

IT-aksjene falt noe tilbake ved Oslo Børs onsdag. Det er vanskelig å finne andre forklaringer enn en generell nedgang på børsen - som igjen forklares med stadig lavere oljepris - og med den effekten det har for prisingen av Oslo Børs i en internasjonal sammenheng.

Den amerikanske sentralbankens rentekutt tirsdag gav heller ikke drahjelp i Oslo. En årsak kan være at investorene ser at rentekuttet i første rekke var motivert av at Alan Greenspan er redd for at en kreditt-skvis skal skade amerikansk næringsliv. All den tid en slik skvis i utgangspunktet skyldes at en rekke investorer kastet seg fra gjeldspapirer over i sikre statspapirer, er det vanskelig å se at rentekuttet bør motivere en børsoppgang.

Det eneste moderat spennende ved Oslo Børs IT-selskaper onsdag var at en rekke direktører i Merkantildata og NetCom sikret seg noen millioner kroner i gevinster på sine opsjonsprogram. (Du kan lese mer om de to sakene ved å bruke lenkene i høyre marg.)

For Merkantildata sin del er det i all hovedsak en høyst regulær innløsing, hvor det eneste spesielle er at sjefen for MD Applikasjon tar ut en formidabel gevinst, og lar få aksjer stå igjen.

I NetCom stiller det seg litt annerledes. Opsjonsprogrammet her er som alle andre steder positivt for både ansatte og eiere. Det spesielle med NetCom-direktørene er at de etter nylig å ha løst inn sine opsjoner i aksjer snur seg rundt i aksjemarkedet og tar gevinst på hele pakken.

Denne operasjonen gav fem direktører 2,2 millioner kroner hver (før skatt) i gevinst. Direktørene ønsket heller å ta den gevinsten (som i stor grad skyldes at kjøps-prisen ble fastsatt i fjor høst), enn å sitte på aksjene og vente på ytterligere verdistigning.

Dermed fjerner direktørene en risiko for å tape en gevinst de rett nok har gjort seg fortjent til. De samme direktørene sitter igjen med nye opsjonsprogram som gir dem en pen og ren oppside om det går godt for NetCom de to neste årene.

Vi tror det hadde vært bedre for selskapet - og de andre eierne - å vite at de aktuelle direktørene ikke bare har en mulig fremtidig gevinst på sine opsjoner om det går bra for NetCom, men også ett mulig privatøkonomisk tap om det går dårlig.

Slik sett er dagens salg et lite salgssignal til markedet.

En fristes til å spørre seg om ikke direktørene har god nok tro på sitt eget selskap til at de tør å sitte med aksjer der. Det spørsmålet er ikke helt irrelevant, men det skal vel sies at det ikke er urimelig at man får ta gevinst etter noen års solid innsats.

Det er dem vel unt, selv om vi tror de fleste hadde foretrukket at gutta ike solgte seg helt ned.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.