UTVIKLING

Sjekk at mobilutgaven av nettstedet validerer

W3C har laget en egen standardtest for mobiltilpassede websider. Strømlinjet innhold er stikkordet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 2008 - 09:40

De fleste som utvikler websider, er godt kjent med W3Cs Markup Validation Service. Denne tjenesten sjekker om oppmerkingen på websidene stemmer overens med webstandarder som HTML, XHTML, SMIL og MathML. W3C har også tilsvarende tjenester for blant annet CSS og RSS/Atom-feeder.

For noen uker siden kom W3C derimot med en helt ny test. Denne er basert på den nylig publiserte standarden mobileOK Basic Tests 1.0 Recommendation, som igjen er basert på blant annet Mobile Web Best Practices 1.0 og egenskapene til den hypotetiske mobilnettleseren Default Delivery Context (DDC).

DDC er definert som en nettleser som støtter en skjermbredde på minst 120 piksler og oppmarkingsspråket XHTML Basic 1.1. Den støtter tegnkoden UTF-8 og bildeformatene JPEG og GIF 89a.

Den maksimale størrelsen på en webside DDC skal måtte kunne håndtere, er 20 kilobytes. Dette inkluderer bilder.

DDC har støtte for minst 256 farger. Stilsettstøtten inkluderer CSS Level 1 og CSS Level 2 @media.

Protokollene som støttes er HTTP/1.0 og nyere.

Det kan ikke forventes at nettleseren har støtte for skripting på klientsiden. I tillegg frarådes bruk av rammer, pop-ups, applets og innhold som krever plugins. Dette vil mest sannsynlig ikke fungere i nettleseren til mobiltelefoner, så websidene må kunne fungere også på enheter som ikke støtter slik funksjonalitet.

- Den nye kontrolløren bygger på en samling med verktøy for kvalitetssikring som tilbys av W3C for å hjelp webforfattere og utviklere av forfatterverktøy å skape strømlinjet innhold, sa Tim Berners-Lee, direktør for W3C, i en uttalelse tidligere i desember.

- Strømlinjet innhold tilbyr en rekke fordeler for både forfattere og brukere. mobilOK-kontrolløren gjør en god jobb med å hjelpe deg å forbedre innholdet ditt ett skritt om gangen. Ditt mobile publikum vil takke den for hver gang du forbedrer poengsummen din, sier Berners-Lee.

Allerede finnes det er en del nettsteder som tilfredsstiller mobileOK-standarden. Dette inkluderer Googles søketjeneste og den mobilutgaven av Wikipedia. I tillegg finnes det verktøy som genererer mobileOK-innhold, blant annet mobil-pluginen til Wordpress.

W3C forventer at det nye kontrollverktøyet vil gjøre det enklere for spesielt utviklere av forfatterverktøy å gjøre betydelige framskritt i jobben med å nå ut til det globale, mobile fellesskapet.

Når en webutvikler tar i bruk mobileOK Basic Tests på en webside, for vedkommende tilbake en bedømmelse av hvor mobilvennlig siden er. I tillegg gir den tips om hvordan manglene kan rettes.

mobileOK Basic Tests har blitt utviklet som et åpen kildekode-prosjekt. Dette har blitt ledet av Mobile Web Best Practices (MWBP) Working Group, som inkluderer ledende aktører fra mobilbransjen og sponsorer av Mobile Web Initiative (MWI).

W3C ønsker velkommen forslag til ny funksjonalitet og forbedringer. Dette kan gjøres via den tilhørende epost-listen.

Utviklingen av mobileOK Basic Tests støttes også av MobiWeb2.0-prosjektet, som er en del av EUs 7th Research Framework Programme (FP7). Dette sikrer aktiv videreutvikling i hvert fall fram til utgangen av 2009.

W3C tipunktsliste for utvikling av websider for mobiltelefoner.
W3C tipunktsliste for utvikling av websider for mobiltelefoner.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.